Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för friidrotts-SM

/
  • Funktionärerna Mikaela Kronmann och Malin Strömmer hjälpte till att måla läktaren på Hällåsen där SM arrangeras.
  • SM-generalen Sören Calleberg ser fram emot att friidrottstävlingarna går av stapeln i Söderhamn under helgen.

De sista förberedelserna pågår nu inför helgens friidrottstävlingar i Söderhamn och arrangörerna förväntar sig upp emot 4 000 besökare per dag.
– Vi vill att det ska synas att det är friidrottstävlingar i Söderhamn, säger Sören Calleberg, SM-general.

Annons

Mellan fredag och söndag avgörs friidrotts-SM på Hällåsen i Söderhamn och drygt 500 idrottare slås om ett 50-tal medaljer som ska delas ut.

– Jag hoppas att publiken och utövare får en bra upplevelse och att det ger mersmak att anordna fler tävlingar här, säger Sören Calleberg.

Publiksiffran, tillsammans med idrottarna och deras ledare, förväntas landa på mellan 3000-4 000 människor totalt och för att klara trycket kommer även kringliggande städer som Hudiksvall och Bollnäs att husera idrottare och publik.

– Vi visste på förhand att vi inte skulle ha nog med hotellbäddar i Söderhamn. Det är många privatpersoner runtom i staden som hyr ut ett rum eller sin villa en sådan här helg och eftersom restiderna till andra städer i Hälsingland inte är så långa så har människor även valt att bo i andra städer, säger Sören Calleberg.

Han hoppas även att idrottstävlingarna får en positiv effekt för butiker och handlare i staden och att arrangemanget genererar intäkter till idrottsföreningen. Investeringar på Hällåsen, där tävlingarna hålls, har gjorts i en ny läktare och löparbanorna fick förra året en uppfräschning inför att ungdoms-SM arrangerades på idrottsplatsen. Att de redan är inkörda kan göra att banorna är något snabbare i år än ifjol, enligt arrangörerna.

– Hällåsen står sig bra i jämförelse med många andra friidrottsanläggningar, säger Sören Calleberg.

För att friidrotts-SM ska kunna genomföras så krävs det många funktionärer och totalt är det cirka 400 funktionärer som kommer att arbeta under dagarna och 300 av dessa specifikt med själva tävlingarna. Under dagarna kommer dessutom lokala idrottsklubbar att anordna aktiviteter och under helgen kommer även parasport-SM, det som tidigare kallades för handikappidrott, att gå av stapeln i Söderhamn.

– Att lägga arrangemangen samtidigt gör att man lyfter parasporten ytterligare ett snäpp. Det gör att tävlingarna har samma villkor och eftersom mediebevakningen på en sådan här tävling är stort är det positivt för alla deltagare, säger Leif-Göran Mosell som är tävlingsledare för arrangemanget.

Även om mediebevakningen kommer att vara omfattande så är en speciell känsla att se friidrott live, anser Sören Calleberg.

– Det är något speciellt att uppleva friidrott på riktigt och förhoppningsvis kan det inspirera unga att börja med friidrott, säger Sören Calleberg.

Mer läsning

Annons