Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rawfoodgurun från Söderhamn

/
  • Marina Östlund från Söderhamn driver ett kafé i Stockholm med rawfood. Nu ska hon även ge ut en kokbok.

Hon startade ett kafé för rawfood i Stockholm och nu ska hon ge ut en egen kokbok. Marina Asplund från Söderhamn verkar ha ett övermått av energi. Hemligheten bakom tror hon är råkosten - som inte bara är ett matråd utan en livsstil.

Annons

Krämkaka måste vara så långt bort från rawfood som man kan komma. Vaniljkräm, socker och vitt mjöl, det finns inte en molekyl av nyttighet i Söderhamns stora kulinariska stolthet.

Men Marina Asplund låter sig inte avskräckas utan tar stora tuggor.

– Jag har inte ätit så här mycket socker på länge, men det är perfekt för jag ska köra bil till Stockholm i kväll, skrattar Marina Asplund.

Lunchgästerna börjar trilla in på Tewe´s konditori i centrala Söderhamn. Marina är van i kafémiljöer. Inte bara driver hon ett rawfoodkafé i Stockholm, hela hennes familj sysslar med restaurang och catering. För några år sedan arrenderade hon ett kafé i Visby med sina systrar.

– Jag har alltid haft ett driv i mig att göra saker och starta projekt, jag tror det kommer hemifrån, säger Marina.

Hon berättar att i Stockholm går det en trend med ekologisk mat inom kafébranschen, och bland det senaste är rawfood.

– Folk vill ha bra mat, riktig mat, utan en massa konstiga ämnen i det de äter, säger Marina.

Precis som många andra följer hon själv inte rawfoodfilosofin slaviskt utan ser det som ett komplement.

– Rawfood är inte bara morötter och tråkiga salladsblad, man kan tillaga det mesta, även pizza!

Begreppet rawfood är inte helt lätt att översätta till svenska. Det är inte bara råkost utan handlar också om tanken om levande föda. Maten behöver inte vara vegansk men får inte upphettas över 47 grader för då förstörs viktiga mineraler och vitaminer. Ofta torkas, blötläggs och inläggs råvarorna. Det finns till och med särskilda torkugnar att köpa för rawfood.

Marina kände att det fanns en nisch att fylla så hon och hennes kompanjon Maria Carlsson öppnade ett kafé i det hipstertäta Hornstull. Men först ville ingen bank finansiera idén.

– Då gick vi ut på sociala medier och vädjade om pengar via crowdfunding och på bara några veckor hade samlat in det vi behövde, säger Marina.

Crowdfunding är en sorts gräsrotsfinansiering där en person som vill starta ett projekt vädjar om finansiering hos likasinnade. I Marinas fall så fanns det en livaktig grupp människor som saknade ett bra rawfoodkafé i Stockholm. De som pyntade in pengar fick en fika som tack sedan.

Hon berättar att kaféet har gått väldigt bra och har redan fått en hel del stammisar. Hon har även försökt att smyga in lite Hälsingland i menyn.

– Vi har en granskottstårta och använder ofta lingon i våra rätter, säger Marina, som vill fortsätta experimentera med fler vilda örter i maten.

Framgången med kaféet och att hon är så aktiv inom sociala medier har gjort att bokförlagen har fått upp ögonen för henne. Plötsligt ringde Bonnier och frågade om hon och hennes kompanjon ville göra en kokbok.

– Vi blev jätteglada! Vi har snart skrivit klart boken som kommer fokusera på desserter och efterrätter.

Men hur smakade då krämkakan?

– Helt okej, men den smakar inte så mycket, säger Marina och slukar sista smulan.

Mer läsning

Annons