Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten avfärdar förklaring om styrningsfel

Tonåringen som åtalades för grovt vållande till annans död efter en olycka på Växelgatan har nu dömts.

Annons

Det var i augusti förra året som en kvinna blev påkörd av en bil på Växelgatan. Kvinnan, som var i 60-årsåldern, befann sig på gång- och cykelbanan och skadades så svårt att hon avled.

Föraren, som är i övre tonåren, och de två passagerarna skadades vid kollisionen. Rättegången mot föraren hölls den 15 juni i Hudiksvalls tingsrätt. Han åtalades för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada.

Under rättegången nekade han till brott men medgav att han kört för fort på Växelgatan. Han berättade att han och passagerarna tog vägen via Växelgatan för att åka till en bensinmack under en skolrast. Bilen hade tonåringen då ägt i ett par dagar.

– Jag skulle gasa upp lite hastighet. Jag hade köpt en ny bil och ville testa hur den gick, hur den accelererade, sade föraren inför Hudiksvalls tingsrätt under rättegången den 15 juni.

Kammaråklagare Ann-Charlotte Bålman menade att mannen tog medvetna risker och sa i rätten att han varit uppe i minst 100 kilometer i timmen. Enligt åtalet hade bilen dessutom dåliga bakdäck. På Växelgatan är maxhastigheten 50 kilometer i timmen.

Försvaret har hävdat att det inte gick så fort och att det blev en låsning i bilens styrning som gjorde att föraren tappade kontrollen. Han hamnade i mötande körfält och tvingades väja för en annan bil.

Bilen for över vägen och knäckte en björk innan den stannade mot en sten på andra sidan gång- och cykelbanan. Människor i närheten skyndade fram och såg då att bilen kört på en kvinna.

Under onsdagen kom domen. Mannen döms på samtliga åtalspunkter, alltså grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. Han ska också betala skadestånd på 10 000 kronor vardera till kvinnans tre barn.

Rätten avfärdar att bilens servostyrning skulle ha slutat fungera, vilket försvaret hävdat. Två tekniska undersökningar har gjorts på bilen och inga tekniska brister har upptäckts.

Enligt rätten råder det ingen tvekan om att anledningen till olyckan är förarens bristande erfarenhet i kombination med den höga hastighet han höll.

Med hänsyn till mannens låga ålder kan han inte dömas till fängelse om det inte finns särskilda skäl. Påföljden blir därför villkorlig dom och 120 dagsböter på sammanlagt 6 000 kronor. Med tanke på brottets allvarlighet har rätten satt antalet dagsböter nära den högsta nivå som kan dömas ut.

Domen kan överklagas senast den 15 juli.

Mer läsning

Annons