Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råtalloljeutsläppet: 362 dagar senare

/
  • Fr. v. Lars Wall, f d miljöchef på fabriken i Sandarne, Bosse Thurfjell, som var interimsplatschef på fabriken vid tiden för läckaget, Patrik Jacobsson, VD för Arizona Chemical i Sandarne, Herman Claesson, bygg- och miljöförvaltningen, Ingrid Håstad, Sweco Oljejouren, Kjell Lind, operativ chef för saneringsarbetet och Lars Stål, för tekniska förvaltningen.

Räkna med ännu en sommar med oljesanering men inte en tredje.

– Vi har räknat med att ha sanerat färdigt innan september nästa år, sade kommunens tekniska chef, Lars Stål vid måndagskvällens informationsmöte.

Annons

Informationsmötet blev något av en summering av saneringsåret som gått: vad de olika aktörerna gjort och vad de olika undersökningarna hittills givit. Men man passade även på att informera om det mindre utsläppet som inträffade den 11 november. Då läckte 400-800 liter råtallolja ut från fabriken i Sandarne och drev snabbt ut i fjärden och fastnade i vassen på en sträcka mellan fabriken och Säter.

– Vi uppskattar den totala ytan till två kilometer. Det kan jämföras med det stora utsläppet som drabbade två landmil, sade Lars Stål.

För att sanera de två landmilen har arbetarna hittills bearbetat en 153 000 kvadratmeter stor yta. I höstas började man fokusera på bryggor, uthus och tomtmark.

– Även det arbetet har vi stängt när vintern kom. Det finns en hel del kvar att göra. De två saneringsarbetare som arbetat med de här bitarna jobbar med att tvätta utrustning på att våren kommer och vi kan återuppta saneringen.

Mer läsning

Annons