Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmus hyr ut sig själv som dräng

/
  • - Djuren får mat först. När det är klart går jag in och äter frukost, berättar Rasmus Marken
  • Rasmus Marken är drängen som fixar allt från att ta hand om djur till att sköta tomatplantor.

En del har grönt kort på golfbanan. Rasmus Marken har grönt kort i gris och ko. Nu satsar han på att hyra ut sig själv - som dräng.

Annons

- Jag håller på att sätta upp staket, de blåser ju ner nu hela tiden.

Så säger 20-åriga Rasmus Marken när han tar emot hemma på gården. Det är djur överallt - hönor, grisar, får, kor, hästar, en get, hundar och katter - ja till och med påfåglar bor det här. De ska skötas om och ha mat två gånger om dagen, vilket Rasmus sköter tillsammans med sin pappa.

Rasmus tog studenten på Naturbruksgymnasiet Nytorp för ett år sedan. Men när sommar- och höstbruket var färdigt utanför Järvsö där han jobbade kom kärvare tider. Då föddes idén till att hyra ut sig själv som dräng. För en tid sedan satte han därför in en annons i tidningen och erbjöd sina tjänster.

Hur har det gått?

- Det har inte varit så mycket hugg på annonsen. Man kanske borde ha skrivit något mer om gräsklippning och sånt, folk kanske inte tror att drängar kan klippa gräs, säger Rasmus.

Men faktum är att just den här drängen är väldigt bra på det - utöver djurskötseln har Rasmus ett stort trädgårdsintresse och har precis fått ordning på tomatplantorna i växthuset.

Hur mycket kommer du ta i betalt?

- Haha, det får man se. På korta jobb får man ta lite mer och på längre lite mindre. Det får man göra upp med den som ringer.

Annonsen är egentligen inte det allra första steget i drängkarriären. Rasmus berättar att han redan har hjälpt till på några olika gårdar och att det fungerat bra. Nu gäller det bara att få lite mer snurr på uppdragen. Målet är att få det att gå runt, samtidigt som det ska finnas tid kvar till att ta hand om den egna gården. Det är då han trivs som bäst.

- Man vill ju hålla på med djur. Och man känner aldrig att man inte har något att göra.

Mer läsning

Annons