Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramos kan bli utvisad för att han fick ett jobb: "Det är så otroligt orättvist"

Ramos Hammad har bott i Sverige i fem år. Han har ett arbete, egen bostad och han ser Sverige som sitt nya hem. Nu kan han bli skickad till sitt hemland på grund av en byråkratimiss.

Annons

Läs även: Ledare - Stoppa jakten på de skötsamma – straffas för att han anställdes

Ramos Hammad, eller Rajai som han egentligen heter, kommer från Jordanien. Han lämnade sin familj, släkt, och vänner för att söka sig till ett bättre liv i Sverige. Han fick snabbt jobb, egen lägenhet och svenskt körkort när han kom till Söderhamn för snart fem år sedan. Nu kan han tvingas lämna landet.

Ramos Hammad

– Söderhamn har blivit mitt nya hem. Jag trivs så bra här. Jag vill verkligen inte åka tillbaka till mitt hemland, säger han.

Som det ser ut i dagsläget måste Ramos lämna Sverige innan den 11 september. Anledningen till att han måste lämna landet är att han fick ett jobb. Ramos jobbade nämligen på pizzerian i Sandarne under en tid. Han var mycket omtyckt av pizzerians ägare, Kalle Albataine. Kalle var tvungen att avskeda Ramos på grund av ekonomiska skäl. Men när Kalle Albataine behövde anställa någon till sin restaurang Winchester tänkte han direkt på Ramos.

– Ramos är en väldigt bra kille. Han jobbar hårt, klagar aldrig och är alltid glad. Han är en väldigt bra arbetare, och det vet jag då han har jobbat åt mig förut. Men enligt Migrationsverket är det fel av mig att anställa honom, säger Kalle Albataine.

Läs mer: Fick rätt mot Migrationsverket

Då Ramos är en utomeuropeisk medborgare får han inte ta jobb som han blir erbjuden som inte har varit utannonserade till EU-medborgare i minst 10 dagar. Att Ramos har jobbat åt Kalle tidigare spelar ingen roll enligt Migrationsverket. Och på grund av att Kalle aldrig annonserade ut tjänsten dras nu Ramos arbetstillstånd in och han kan alltså inte förnya sitt uppehållstillstånd.

– Det känns så otroligt orättvist. Det finns folk som kommer hit och gör brott som får stanna. Jag är en bra kille som alla tycker om som får åka hem på grund av en byråkratimiss, säger Ramos Hammad.

Läs mer: Nadine vill stanna i Sverige

Enligt Migrationsverket får arbetstillstånd bara ges om rekryteringen skett enligt de regler som Sverige gått med på inom EU. Men det betyder inte att medborgare inom Sverige eller EU har förtur till tjänsten.

– Arbetsgivaren har rätt att anställa en icke EU-medborgare även om EU-medborgare sökt tjänsten och även om dessa skulle ha bättre meriter, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

Kalle Albataine

Joel Ekberg såg ett inlägg om den här situationen på Facebook. Han kände direkt att han var tvungen att göra någonting åt situationen.

– Jag tyckte att det var förjävligt. Det finns inget snällare sätt att säga det på. En kille som är här och arbetar, betalar skatt, och sköter sig ska bli utvisad. Det känns så fel som det kan bli, säger han.

Läs mer: KRÖNIKA: Idiotisk byråkrati gör att ambitiösa invandrare straffas och utvisas

Joel Ekberg bestämde sig för att göra något åt situationen.

– Jag startade en grupp på Facebook och en namninsamling för att få Ramos att stanna. Efter bara en vecka var det hundratals människor som var med i gruppen, säger Joel Ekberg.

Joel Ekberg

Ramos Hammad är märkbart rörd av det stödet folk har visat för honom.

– Jag vill verkligen tacka Joel som hjälper mig med det här. Jag vill också tacka alla som har skrivit på namninsamlingen. Jag har samma känsla för att lämna er i Söderhamn som jag hade för fem år sedan när jag lämnade mina föräldrar i Jordnaien, säger Ramos Hammad.

Ramos Hammad och Kalle Albataine har överklagat händelsen och hoppas på att få resning i målet.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning