Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisas för insats till havs

/
  • De var kraftig blåst och tre meter höga vågor tisdagen 28 september 2010 då Kustbevakningen räddade en man i Söderhamns skärgård.

I september förra året räddades en man från sjönöd under spektakulära former i Söderhamns skärgård. Nu prisas besättningen som genomförde undsättningen för sin insats.

Annons

Klockan 13:29 tisdagen 28 september 2010 gick vågorna höga ute på Rönnskär. Den 53-årige Stefan Anderson hade köpt en gammal fiskebåt i Söderhamn för att förverkliga sin dröm om att bli fiskeguide. Han skulle ta sjövägen tillbaka, hem till Göteborg.

Men vindarna var kraftiga och den tolv meter långa trålaren från 1940-talet gick på grund utanför Rönnskär. Vågorna kastade båten gång på gång mot klipporna. Stefan Anderson lyckades ringa 112 på sin mobil.

Vid Svartsundet, en kvart därifrån, befann sig Kustbevakningens båt 309. De kom till undsättning och lyckades rädda den nödställde.

Stiftelsen Sveriges sjömanshus har valt att belöna räddningsinsatsen för dess "kreativa agerande och skickliga utnyttjande av den nya resursen Rescuerunner". Jonas Sirberg som körde Rescuerunnern får 10 000 och de övriga i besättningen får dela på 10 000 kronor.

– Jag gick till sjöss för 50 år sedan, 1961, men jag har nog aldrig varit med om en lika spektakulär räddning, säger Björn Lundmark från Bergvik som deltog i den spektakulära räddningen tillsammans med Roger Stark, Björn Magnusson, David Lind och Jonas Sirberg.

Mer läsning

Annons