Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästgrundet kan få byggnadsminnen

Länsstyrelsen Gävleborg utreder om tre fastigheter på Prästgrundet uppfyller kriterierna för att byggnadsminnesförklaras.

Annons

Ansökan om byggnadsminnesförklaring gäller öns kapell, en bagarstuga och en mangelbod. Länsstyrelsen tog upp ärendet under måndagen och kom fram till att det förmodligen blir något av museerna som får i uppgift att utreda det vidare. För att kulturminnesförklaras ska byggnaderna uppfylla vissa kriterier som står i kulturminneslagen, till exempel att vara "synnerligen märklig".

– Man kan säga att de ska vara välbevarade, att de minner om seder och bruk och att de representativa för regionen, säger Hans-Erik Hansson, antikvarie på länsstyrelsen.

Vem som helt har rätt ansöka om byggnadsminnesförklaring, men länsstyrelserna har ingen plikt att byggnadsminnesförklara alla byggnader som kvalar in. I Söderhamn kommun finns 23 byggnadsminnen och i Gävleborg finns totalt 107. De senaste att ta sig över tröskeln var Kristofers och Gästgivars i Järvsö.

En byggnadsminnesförklaring innebär för fastighetsägaren det inte till exempel inte är tillåtet att riva, bygga om eller ändra utseendet exteriört eller interiört.

Mer läsning

Annons