Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästgården i Ljusne blir HVB-hem: "Vill visa att det går att driva ett asylboende med bra kvalitet"

/
  • Prästgården blir ett hem för tolv ensamkommande pojkar. Men i Ljusne samlas det in namnunderskrifter för att det inte ska bli av.

Den gamla prästgården är såld och kommer att bli ett HVB-hem för tolv ensamkommande pojkar.
Det är Anette Jonsson Ksir och hennes man som har köpt gården som har varit till salu under en längre tid.

Annons

De ansöker nu hos bygg- och miljönämnden och IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om att få starta ett HVB-hem för ensamkommande pojkar i fastigheten. Vem som ska köpa deras tjänster har hon ännu inte klart för sig, men hon hoppas på Söderhamn och närkommunerna.

– Vi kommer att ha maximalt tolv pojkar i åldrarna 14-18 år i huset. Och både jag och min man kommer att bo tillsammans med dem, säger Anette Jonsson Ksir.

Läs mer: Fler nya hem för ensamkommande på kort tid i Söderhamn

Tillsammans med en kollega drev hon länge hotell Nordsjögården i Järvsö som senare blev ett asylboende. Hon har även arbetat med ungdomar med psykosociala problem.

– Jag kan den här verksamheten och vill göra något bra av boendet i Ljusne. Inte minst vill jag visa att det går att driva ett asylboende med bra kvalitet. Det tänker jag göra genom att bland annat lära ut lagar och regler, lära dem hur vårt samhälle fungerar och se till att de förstår våra svenska värderingar. Och det ska vi göra som en stor familj, säger Anette Jonsson Ksir.

Läs mer: Söderhamn: Vi dammsuger kommunen efter nya boenden

Att hon valde just Ljusne som redan har över 400 asylsökande på orten beror dels på att hon hittade prästhuset och tyckte det var perfekt för en stor familj, men också för att hennes farmor och farfar en gång bodde där.

– Pappa är uppvuxen i Ljusne, själv var jag där på alla lov. På något sätt känns det som om cirkeln är sluten.

Men det är inte alla som gillar att hon tänker öppna ett HVB-hem i ett villaområde. Just nu samlas det in namnunderskrifter för att stoppa hennes planer. På Facebook skriver initiativtagaren Emelie Noras Mayor att det finns en oro för att ett hem för ensamkommande kan komma att påverka säkerheten, de bosatta och miljön i området.

Just nu har det samlats in 150 namnunderskrifter på Facebook varav många väljer att vara anonyma. Det ligger även namninsamlingslistor ute i samhället.

Läs mer: Kommunalrådet om situationen för ensamkommande: "Ett system som är helt vansinnigt"

Anette Jonsson Ksir har inte tagit del av de kommentarer och inlägg som står där. Men hon kan gissa att det handlar om sjunkande villapriser, rädsla för brott och bråk. Det har hon fått höra många gånger förr.

– Det är så här det brukar se ut. Jag kan förstå att det finns en oro, det brukar det göra inför nya saker. Det är också därför det är så viktigt att jobba med integrationen. Jag vet också att det har skett ett mord i Ljusne. Men jag hade uppskattat att människor tagit kontakt med mig innan de startade en Facebookgrupp.

Anette Jonsson Ksir har ingen tanke på att lägga ner sina planer på grund av namninsamlingen, hon har valt platsen med omsorg och hon, maken och några ytterligare anställda kommer att finnas där dygnet runt.

– Jag har två barn med en sydlänning och är gift med en tunisier, jag om någon vet att det går bra att leva ihop trots vissa kulturskillnader. Det ska de unga killarna få lära sig också. Och är de så att ortborna har några frågor är det bara att höra av sig. I början av mars flyttar vi in i prästvillan.

Mer läsning

Annons