Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postombud rustar för paketrace

/
  • Kicki Blomqvist på OKQ8 vet att det väntar bråda dagar med både hårda och mjuka paket då Söderhamnsborna julhandlar på distans.

Inte bara tomten med nissar svettas med paket de närmaste veckorna. Alla leverantörer av gods har bråda dagar.
– Det är värst de sista dagarna innan jul, säger Kicki Blomqvist på Postnord-ombudet OKQ8 i Söderhamn.

Annons

Vi julhandlar generellt mer för varje år och i synnerhet över nätet. Siffror från Postnord (ägt av svenska och danska staten) visar att Söderhamnsborna hämtade ut 13 155 paket från Postnords ombud inför julen ifjol. I år väntas siffran öka och på ombudet OKQ8 är man redo.

– Veckan innan och samma vecka ökar det. Och dagarna före jul har vi extra personal till pakethanteringen, säger butikssäljaren Kicki Blomqvist och visar de två stora rum i butiken som vikts till pakethantering.

De börjar så smått att fyllas.

– Och i dag var det Black friday, det kan betyda att det blir mycket nästa vecka. Det märkte vi redan ifjol att den har effekt.

Kicki Blomqvist ruskar förstås inte på paketen, men en titt på utsidan visar vad folk handlar. Allt – men mycket böcker och elektronik. Enligt e-barometern Q3 sker vart femte köp av sällanköpsvaror i Sverige via internet, av dessa nära en fjärdedel från utländska webbutiker. Norrlandskommuner som Jokkmokk, Storuman och Arjeplog toppar listan på antal uthämtade paket per hushåll, enligt Postnords siffror.

– Det är jättejobbigt men roligt samtidigt. Det gäller att det flyter på, gärna att folk hämtar ut paketen så fort de får SMS och inte väntar till dagarna före jul. Och det försöker de flesta att göra, säger Kicki Blomqvist.

Mer läsning

Annons