Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen nöjd med insatsen

/

Förra veckans misshandel skedde mindre än ett år efter de tidigare oroligheterna på Bergviksskolan.

Samtidigt vittnar polisen om ett allt grövre våld på skolorna.

– Vi måste förstärka vårt värdegrundsarbete, och det är ett jobb som vi har framför oss, säger förvaltningschefen Tomas Hartikainen.

Annons

I fjol fick Bergviksskolan en hel del uppmärksamhet – i negativ bemärkelse. Flertalet fall av misshandel och kränkningar skedde på skolan och i förra veckan inträffade det igen, då tre högstadieelever var inblandade i tre fall av misshandel.

Tomas Hartikainen, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Söderhamn, tycker inte att situationen på Bergviksskolan är värre än på andra skolor i kommunen.

– Nej, så kan man inte uttrycka det. Det här är på individnivå och har inte direkt med skolan att göra, säger han.

Bergviksskolan har startat en utredning om det inträffade och när den är klar, vilket den förväntas bli i början på nästa vecka, kommer också ett beslut om eventuella disciplinära åtgärder mot eleverna. Påföljder som kan bli aktuella är avstängning i upp till två veckor eller en tillfällig eller permanent flytt till en annan skola.

Skolan kommer också att se över möjligheten till eventuella stödinsatser för personalen.

Polisen är inkopplad i ärendet och Mattias Fredlund, som arbetar med ungdomsrelaterad brottslighet, är nöjd med den första insatsen.

– Vi ligger bra till tidsmässigt. Tillsammans med skolan har det skett väldigt mycket på kort tid, vi har träffat föräldrar till offren och de misstänkta och där kommer vi att gå vidare med ytterligare samtal. En del utredningar är i gång men problemet är att några gärningsmän är under 15 år, och då är det ingen ren polisiär sak utan sociala myndigheter tar vid.

Polisen har också planer på att besöka Bergviksskolan.

– En tanke är att vi kommer ut på skolan och informerar om just sådana här brott och talar lite lugnande med eleverna.

Mer läsning

Annons