Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "Allt ökar under sommaren"

/

Mindre bemanning – men mer att göra. Sommaren är polisens tuffaste period.

– Det kommer att märkas att vi är färre. Vi får prioritera, säger Jan Ekholm, yttre befäl i Söderhamn.

Annons

Jan Ekholm vill inte kommentera i siffror hur stor bemanningen kommer att vara under sommaren. Men han konstaterar att även poliser har rätt till semester och föräldraledighet, vilket påverkar hur polisen kan fördela sina resurser.

– Allmänhetens tålamod brukar överlag vara gott. Problemet när vi går in i en semesterperiod är att vi inte kan ta in vikarier från gatan. Vi blir färre, så är det bara, säger Jan Ekholm.

Polisen kommer att få prioritera uppdragen, något som görs av LKC, Länskommunikationscentralen. En borttappad cykel kan inte få snabba åtgärd som en rattfylla, menar Ekholm. Platser där ordningsstörningar är att vänta kommer också att prioriteras. Bemanningen kommer därför inte att alltid att vara på samma nivå.

– Vi har en grundbemanning som vi ska hålla, problemet är att sommaren är fylld av tillställningar och där krävs också folk. Det är svårt att planera. Mer folk är i rörelse, man reser, turister kommer. Det mesta går upp under sommaren, säger Jan Ekholm.

Dessutom väntas även i år många bärplockare till kommunen. De första har redan anlänt och polisen är redo att lägga en del av resurserna även på det området.

– Där samarbetar vi med kommunen. Det är jättesvårt att veta hur vi ska bemöta det, vi får försöka lösa det i linjen med de resurser vi har.

Mer läsning

Annons