Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Podcastsuccén som föddes i Söderhamn

/
  • Fabian Nordlander och Viktor Engberg har båda sommarstugor i Stålnäs. Ödlan Ove hänger också där och ger dem sällskap under inspelningarna av Nörden och jag.
  • Serietidningarna är alltid nära till hands.
  • Viktor Engberg och Fabian Nordlander har riggat upp en studio i stugan. Där har de spelat in flera avsnitt av deras podcast Nörden och jag.
  • Ove har blivit en del av podcasten.

Podcasten Nörden och jag skapades av Fabian Nordlander och Viktor Engberg en kall vinterdag i Söderhamns skärgård. Nu är de tillbaka och spelar in fler avsnitt där allt började – i stugan i Stålnäs.

Annons

Nörden och jag består av en Batman-älskande serietidningsexpert och en bankarbetande dinosaurieentusiast. Fabian Nordlander och Viktor Engberg är skaparna till podcasten som guidar lyssnare genom de största filmerna och serierna just nu.

Nörden är Fabian, som arbetar på Svensk filmindustri och är skribent på Moviezine.se. Jaget är Viktor, som arbetar med marknadsföring på en bank i Stockholm.

– Vem som helst kan ju skapa en podcast, men det känns som att vi har dynamiken. Fabian kan allt och jag kan ingenting, säger Viktor Engberg.

– Sedan vill vi också att det ska vara bildande på något sätt, och uppmuntra folk som inte är insatta i kanske superhjältar att komma in i det. Så blir det skitbra när Viktor ställer frågor till mig, så både ett fan och en vanlig kan hänga med, säger Fabian Nordlander.

Att han nu kan kalla sig expert inom film och serier grundar sig i ett intresse som funnits med hela livet.

– Jag och syrran skulle få hyra en varsin film, jag var väl 6-7 bast då. Då valde jag Jurassic park, den första filmen med det svarta omslaget. Jag tittade och blev religiös där och då. Det var den första, seriösa otecknade filmen jag såg, säger Fabian Nordlander.

Inte oväntat nog blev det ett avsnitt om Jurassic parks resa sedan 1993, i samband med premiären av Jurassic world. Men när de båda reflekterar över alla avsnitt de gjort så finns det ett annat som sticker ut: Disneyavsnittet som gästades av självaste Scar.

– Det är helt sjukt egentligen. Fyra avsnitt in och så får vi sitta med Rikard Wolff. Jag trodde inte han skulle vara så öppen som han var, men han berättade allt från dejtingsidor till hur han varit full i korvkön, säger Fabian Nordlander.

– Avsnittet tog fyra timmar att spela in, sen klippte vi ner det till två och en halv. Men det tog sådan tid att spela in så det hann bli ganska sent. Det slutade med att vi bara satt och sjöng alla låtar i filmerna, säger Viktor Engberg.

Det har blivit en vana att lämna Stockholm och spendera stora delar av sommaren i Stålnäs. De har känt varandra sedan barnsben och stugorna ligger inom gångavstånd till varandra. Viktor Engberg har även släkten att hälsa på i Söderhamn.

Succén fortsätter och det gör även podcasten. För Fabian Nordlander handlar det inte bara om att den ska vara bildande.

– Mitt mål är på något sätt att folk också ska börja läsa serier. Serietidningar är inte för barn. Plockar du upp en Batman och läser den skulle du inte vilja ge den till ditt barn sen, säger han.

I uthuset har de gjort i ordning en studio. Snart ska de spela in nästa avsnitt, den här gången om Fantastic four. Just nu har podcasten runt 17 000 lyssningar och allt fler fans tar kontakt med dem.

– Det är få saker som är så roligt som när folk hör av sig, säger Viktor Engberg.

Samtidigt vibrerar det för fullt i hans mobil. En diskussion har startat under deras tagg på Twitter. Frågan är om Tim Burtons version av Batman är fantastisk eller fruktansvärd. Fabian Nordlander rättar till sig i soffan, harklar sig, och börjar förklara hur det egentligen ligger till.

Annons