Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratäventyret lockar rekordmånga barn

/
  • Elis Thander, 3 år, var redo att möta piraterna med sitt träsvärd.
  • Vad är det för något under Tok mössa ..?
  • ... en mystisk lapp hade gömt sig där.
  • Matilda Edenhag, 10 år, berättar att hon gärna vill gå äventyret igen.
  • Första etappen handlade om att rita piratskepp. Klok visar stolt upp sin teckning.
  • Barnen är noggranna när de tecknar sina skepp.
  • På en av kanonerna fick Olle, 1 år, sitta och titta på piraterna tillsammans med mamma Marie Englin.
  • Förutom aktiviteter med skådespelarna fanns det även frågor att lösa efter vägen.
  • Sista besöket för barnen var hos Evelina Funge och Marielle Danielsson. Där fick de läsa upp trollformeln och trolla tillbaka skatten.

Bland trolldrycker, kanoner och tokiga pirater ljuder barnskratt på Faxeholmens kulle. Det är sommarens Piratäventyr som hörs – det här året med fler besökare än någonsin.

Annons

Piraterna Tok, Klok och prinsessan har hittat Sten Stures skatt på piratskeppet - men råkade trolla bort den lika snabbt igen. Nu måste barnen i Piratäventyret hjälpa dem med att hitta skatten, genom att lista ut en trollformel.

Sommarens dåliga väder har inte hindrat besökarna från att komma. Enligt skaparen av äventyret, Fredrik Andersson, är det populärare än någonsin.

– Det har varit en dundersuccé. Vi har hållit på i fyra veckor nu och vi är redan flera hundra besökare över de som totalt kom förra året, säger han.

Efter att Klok och prinsessan ritat skepp med barnen börjar promenaden. Stigen slingrar runt kullen och upp till toppen. Vid kanonerna står Matilda Edenhag, 10 år, och pekar på Toks huvud. Han har inte märkt att det sitter fast en lapp under mössan. Efter hjälpinsatsen berättar Matilda om dagen.

– Vi har blandat trolldrycker och ritat teckningar och sådant. Det var kul, säger hon.

En bit bort, i den täta skogen, vankas det dragkamp. Barnen ska tillsammans med trollkarlen Sten dra bort piraten Stig, som blockerar vägen.

– Det är jätteroligt att jobba här och en bra erfarenhet. Vi får både spela teater och vara med barn, säger Lovisa Lindh, som spelar trollkarlen Sten.

Likt tidigare år är det estetelever från Bollnäs som sommarjobbar på piratäventyret. Men både innehåll och form har ändrats inför den här säsongen. Piratskeppet är borta på renovering och nu går även familjerna själva i stället för med en guide.

– Problemet med större grupper om 30 stycken är att vissa barn tar mer plats än andra. Då stod en del barn i bakgrunden och sa ingenting. Vi vill att alla ska få vara med och delta, säger Fredrik Andersson.

Det var för tre år sedan som han startade Piratäventyret. Då skapades en tioårsplan, och i framtiden tänker Fredrik Andersson fortsätta i samma form som den här sommaren.

– Det hela handlar om tre saker: glada barn, turister till Söderhamn och sommarjobb åt esteteleverna, säger han.

Mer läsning

Annons