Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piloten dog vid kraschen

/

(Uppdaterat söndag kl 10.34) Flygpiloten omkom vid kraschen på Flygstaden i Söderhamn.

Annons

Flygfesten på gamla flygflottiljen i Söderhamn förbyttes i sorg och chock när ett flygplan under uppvisningen plötsligt och oväntat kraschade i skogen alldeles invid landningsbanorna. Mycket folk var på plats och som tur var blev ingen på marken skadad.

Paul Edenström, vakthavande polis i Gävle, berättar att Statens Haverikommission (SHK) under söndagen kommer att bärga planet.

Ett mindre propellerplan av typen SK50 Saab Safir skulle göra en förbiflygning som en del av programmet under Flygfesten på Flygstaden. Kort efter start, klockan 14.08, larmade piloten om motorstörningar och ville vända tillbaka och landa. Flygplanet förlorade sedan snabbt i höjd, från 200-300 fots höjd, vek ned sig och kraschade i ett skogsområde cirka 150 meter från landningsbanan,

– Planet gick ner väldigt fort. Det såg hemskt ut, säger en av de kring 500 åskådarna som blev vittne till olyckan.

Kraschen ledde till en mindre brand, som nu är släckt. Räddningstjänst och ambulans var snabbt på plats. Piloten, som var ensam ombord på planet omkom i kraschen. Det bekräftas nu av polisen. Anhöriga är underrättade. En rättsmedicinsk undersökning ska nu genomföras.

Det var mycket folk på Flygstaden under lördagen eftersom det var uppvisningar och Flygfest.

Publiken på platsen upplystes strax efter olyckan av arrangörerna via högtalare att resten av programmet för dagen ställdes in. Från början hade man tänkt att köra söndagen som planerat, men efter budet om att piloten omkommit beslöt arrangörerna att ställa in även söndagens program.

Planet havererade några hundra meter från landningsbanan i ett skogsparti.

- Det blev en brand omgående vid nedslaget och en mindre skogsbrand runt planet, säger Per Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten i Söderhamn, till TT.

Vad som orsakade olyckan är inte känt.
- Vädret är mycket bra, säger Per Andersson.

Just nu pågår en teknisk undersökning av platsen och planet. Statens Haverikommission  är på väg till platsen för att utreda olyckan.

Annons