Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkeringsbrist hot mot handeln

Det finns risk att handeln dör utan parkeringsplatser.
Hyreshusen stjäl plats och dessutom krävs 60-70 parkeringar till de boende.
Det finns bättre placeringar för hyreshus i de centrala delarna, menar infrastrukturstrateg Johnny Olofsson.

Annons

Centrum i Söderhamn kan stå inför ett parkeringskaos. Parkeringssituationen är redan i dag ansträngd i de centrala delarna. När Hennes & Mauritz slår upp portarna i vår kommer det att bli än värre.

Parkeringsplatserna på Köpmantorget är viktiga för centrumhandeln. Om det byggs hyreshus på en del av ytan minskar det inte bara antalet bilplatser, det krävs även utrymme för de boendes bilar.

- 48 lägenheter genererar mycket plats. Vi räknar kallt med att hyresgästerna kommer att behöva 60 till 70 platser, säger infrastrukturstrateg Johnny Olofsson.

Han fick veta om byggplanerna i onsdags och redan ifrågasätter han om placeringen av husen är genomtänkt.

- Det kan bli stora parkeringsproblem, vi kan hamna i ett läge där det inte finns platser så det räcker. Det kan få konsekvenser som att konsumenterna undviker centrum och handlar på E-center i stället. Vi vill att båda ska leva, säger han.

Spontant tycker Johnny Olofsson att man borde titta på alternativa platser, det finns bättre ställen att bygga hus på än Köpmantorget, tycker han.

- Ett alternativ kan vara Gurkparken, eller kanske Faxeparken (västra delen av Stadsparken). Sedan finns området vid Hamnbron längs Norralagatan, det är en intressant plats.

Parkeringsfrågan är stor. Nu rustar kommunen för att lösa tänkbara problem. Redan före årsskiftet påbörjas en parkeringsutredning. Bostäder och handel driver båda parkeringar, det handlar om att hitta ytor för alla bilar.

- Än så länge är bygget av hyreshus på Köpmantorget bara ett spännande och intressant förslag. Blir det verklighet får det konsekvenser som vi måste lösa, säger Johnny Olofsson.

Mer läsning

Annons