Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergivna bilar blir allt synligare

/
  • Kommunen tar hand om skrotbilar på kommunens mark och kan hjälpa till med flyttar från privata områden.
  • För att personer ska uppfatta att bilar redan är kontrollerade och uppmärksammade märker polis, räddningstjänst och ambulans ut dessa med avspärrningsband.
  • Många övergivna bilar utsätts för skadegörelse. En Renault som stod övergiven i Bergvik sattes i brand i juni.

Under fjolåret fick Söderhamns kommun forsla bort närmare 80 bilar som hade övergivits av sina ägare. I år ser siffran ut att stiga.

Annons

På tio år har antalet avställda men inte skrotade bilar ökat med 30 procent, visar en kartläggning från stiftelsen Håll Sverige Rent. I dag finns det över en miljon övergivna bilar utspridda på platser över hela landet, så även i Söderhamns kommun.

– Det är inget nytt fenomen men i år har det varit ett stort antal bilar. Med tanke på hur många fordon som vi redan har tagit hand om så kan det bli en ökad siffra, säger Lars Stål som är teknisk chef på Söderhamns kommun.

Under fjolåret tog kommunen hand om cirka 80 bilar som hade övergivits på parkeringar och längs med vägar. Till skillnad mot tidigare år lämnas allt fler fordon på synliga platser vilket gör att problemet kan upplevas som eskalerande.

– Det är fler personer som reagerar nu men i själva verket rör det sig inte om någon enorm ökning. Tidigare dumpades bilar på dolda ställen som i skogar, nu är det mer synligt, säger Lars Stål.

Nyligen gick den tekniska förvaltningen ut med information på sin Facebooksida om hur de hanterar problemet, efter att ha fått flera påringningar om övergivna fordon.

– Efter det fick vi in några nya tips som vi har kollat upp och kommer att återgärda. Det är främst i byarna och inte så mycket ut mot kusten, säger Lars Stål.

När en skrotbil upptäcks åker representanter från kommunen ut till platsen för att kontrollera och skapa sig en bild av vilket skick bilen har. Därefter kontaktas polisen och Transportstyrelsen för att kontrollera om bilen är stulen och vem som står registrerad som ägare till fordonet.

Efter kontakt med ägaren har denne två till tre veckor på sig att flytta sitt fordon innan kommunen ser till att det bärgas till skroten, i det här fallet Nordhs bilskrot som kommunen samarbetar med.

Görs inget anspråk på fordonet kan ett ägarebyte genomföras och bilen skrotas.

– Tidigare hade vi på tekniska kontoret och miljökontoret en policy om att polisanmäla bilar i terrängen för miljöbrott. Men efter att åklagarna började lägga ner förundersökningarna har det inte funnits någon anledning till att förlänga hanteringen med anmälan och polisutredningar, säger Lars Stål.

Finns det något sätt att komma till rätta med problemet?

– För några år sedan fanns skrotningspremien som en morot för ägarna till de svenskregistrerade bilarna, men det hade ju inte fungerat på de utländska fordonen. Kanske skulle ett internationellt pantsystem vara en lösning, säger Lars Stål.

Mer läsning

Annons