Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otjänligt vatten i Härnebosjön nu okej

/
  • Vattnet i Härnebobadet i Holmsveden ansågs fram till för en dryg vecka sedan vara otjänligt. Nu är det badvänligt igen.

De flesta badplatserna i Söderhamns kommun fick i början av sommaren tummen upp. Men Härnebobadet i Holmsveden ansågs inte vara tjänligt. Nu är det okej att bada på platsen igen.

Annons

På elva av Söderhamns badplatser har kvalitén på vattnet kontrollerats i sommar, varav några i flera omgångar. De allra flesta, som till exempel Stenö Havsbad, Florsjön och Färssjön, anses vara badvänliga. Men på Härnebobadet i Holmsveden bedömdes vattnet för några veckor sedan innehålla för höga halter av intestinala enterokocker - tills nu. Förmodligen hörde nivåerna ihop med intensivt regnväder.

– Förmodligen såg det ut så på grund av gödsel. När det regnar väldigt mycket för avföring från åkrarna med sig mycket smuts och bakterier ned till vattnet, berättar Anders Uddén, kultur- och fritidschef på kommunen.

Om det varit farligt eller ofarligt att bada i Härnebosjön är svårt att svara på, men risken för främst magsjuka ökar vid bad i otjänliga vatten. E. coli kan bilda toxiner och i värsta fall ge allvarligare sjukdomar. Eftersom det nu har återgått till normala nivåer i Holmsveden kommer ingen vidare analys att göras.

– Hade man sett på proverna att det till exempel handlat om miljögifter eller liknande hade man såklart gjort en annan utredning. Men just den här typen vet man av erfarenhet att det kommer från omkringliggande marker. Då brukar det oftast rätta till sig själv, säger Anders Uddén.

En annan badplats i Söderhamn som bedömdes som tjänligt men med anmärkningar är Skogssands badplats. Även där var förekomsten av intestinala enterokocker tills för en vecka sedan högre än optimalt. Men halterna var aldrig så höga att kommunen ville avråda från att bada. Och så kommer det troligtvis inte heller bli.

– Det är sällan det inte är godkänt, om det inte är av den allra grövsta anmärkan. Men då går vi från kommunens sida ut och varnar direkt, säger Anders Uddén.

I allmänhet är det sällan bad stängs av i Söderhamn.

– Vi kollar med jämna mellanrum både kvalitén och säkerheten, men generellt sett har vi fantastiska badvatten jämfört med andra platser. Så det är bara att bada, säger han.

Mer läsning

Annons