Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Oroande att så många testar knark"

/

Allt färre av Söderhamns 15-åringar testar alkohol. Det framgår av den senaste undersökningen.

Annons

Landstinget Gävleborgs skolelevsundersökning om alkohol, tobak och narkotika i årskurs 9 i Gävleborgs län visar att allt färre ungdomar dricker alkohol och jämfört med för femton år sedan.

Rapporten, som presenterades på onsdagen, visar rekordsiffror i länet som helhet. Inte sedan mätningarna startade har andelen 15-åriga flickor och pojkar som druckit alkohol varit lägre.

Även i Söderhamn är trenden att allt färre unga dricker alkohol. Enligt siffrorna har alkoholbruket bland 15-åringarna minskat, jämfört med 1996 då mätningarna startade.

Däremot visar rapporten att andelen pojkar i Söderhamn som druckit alkohol har ökat, från 53 till 66 procent, jämfört med förra mätningen. Nu har pojkarna gått om andelen flickor, som sänkt sig från 76 till 60 procent.

Lotta Östlund är emellertid försiktig i sin tolkning av resultatet. Enligt henne kan avvikelserna ligga inom den statistiska felmarginalen.

Anne Lindberg är drogsamordnare i Söderhamns kommun. Hon tycker att undersökningen är både glädjande och oroande.

– Att vi minskar andelen 15-åringar som dricker är positivt. Samtidigt är det oroväckande att så många pojkar har testat narkotika, säger hon.

I undersökningen framgår att 10 procent av pojkarna i nian i Söderhamn har testat narkotika. En klart högre andel än bland flickorna.

Samtidigt som allt färre Söderhamnsungdomar dricker alkohol är debutåldern för berusning är i stort sett oförändrad – 13,8 år för pojkar respektive 14 år för flickor.

Mer läsning

Annons