Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro bland Somalier i Söderhamn

/

Svältkatastrofen på Afrikas horn har drivit miljoner på flykt.

– Jag gråter när jag ser nyheterna med alla barn som dör på väg till flyktinglägren, säger Arrala Abdi Rahman Shire med darrande stämma.

Annons

På senare tid har bilderna och rapporteringen om det hårt drabbade Afrikas horn sipprat in i folks medvetande. Äntligen börjar hjälpsändningar nå fram till de värst utsatta områdena och människors vilja att hjälpa till har ökat. De flesta Somalier som bor i Söderhamn har släkt och vänner kvar i det forna hemlandet. Svältkatastrofen och den oroliga situationen berör dem i högsta grad och oron går inte att ta miste på. Man samlar in pengar och försöker hjälpa till så gott det går.

– Det är stora problem med mat och vatten. Många flyr från landsbygden till Mogadishu, säger Arrala Abdi Rahman Shire.

Svälten är den värsta på decennier. Undernäring, brist på rent vatten och livsmedel har lett till att sjukdomar ökat explosionsartat i flyktinglägren. För hjälporganisationer som Läkare utan gränser har inbördeskriget ställt till stora problem. Flyktingströmmarna på Afrikas Horn går framför allt till Kenya, där de redan överfulla flyktinglägren översvämmats av nödställda.

För Mohammed Awar Ali är situationen extra påtaglig med nära anhöriga i den härjade huvudstaden Mogadishu.

– Mina föräldrar är döda. Men mina två systrar bor fortfarande utanför Mogadishu. Tack vare hjälp utifrån har mina systrar överlevt det värsta. Men jag känner många som har det svårt och det känns tungt, säger Mohammed.

Både Mohamed och Abdi Rahman kommer från Mogadishu, som de beskriver som en numera delad stad. Halva staden har under många år kontrollerats av islamistiska rebellgruppen al-Shabab.

– Folk är rädda för al-Shabab. Dessutom vägrar rebellerna ta emot hjälp utifrån trots bristen på mat och vatten, säger Mohamed.

Hungerkatastrofen har även satt nytt fokus på den svåra torkan i området som enligt en del klimatforskare, har antagit en ny karaktär. De regn som skulle ha kommit i november och pågått till april uteblev till stor del och orsakade den torka som nu lamslår Afrikas Horn.

Mer läsning

Annons