Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öringens silver kan bli guld värt

/
  • Jan Goode, Thomas Thyr och Thomas Gunnarsson hoppas Söderhamns Stenö öringscup ska locka fiskegäster till kommunens kust.

Söderhamn Stenö öring cup är namnet på en fisketävling som ska sätta kommunens kust på fiskekartan.

Annons

Thomas Thyr och Jan Goode från Ljusne sportfiskeklubb sitter tillsammans med Stenö campings föreståndare Thomas Gunnarsson i ett solvarmt Stenö och smider planer som är frestande både för både fiskare och turistnäring. Via bloggar, affischering och utskick hoppas Söderhamns kommun och Stenö camping locka åtminstone en handfull båtar till sin nya öringcup, som arrangeras 12 och 13 maj. Trolling, spinn eller fluga är tillåtet i lag som ska fiska från båt och bestå av en till tre personer.

– Vi ser det här som en start. Tidigare fanns det ju många som kom hit för trollingfiske, men det dog ut, säger Thomas Thyr, tidigare en av dessa trollingentusiaster.

Då, för tiotalet år sedan, slutade laxen helt enkelt att hugga. Nu siktar man på öring och den finns det gott om. Nätfiskare rapporterar att 30-40 blanka torpeder kan följa med upp en bra dag. Fakta som bör få även spöfiskare att nappa. Genom tävlingen kan man dessutom få kartlagt var fisken hugger, information som är bra att ha om fisketurister dyker upp som man hoppas.

– Vi vill fylla ut säsongerna på ett effektivare sätt. Av de naturvärden vi har så är vattnen starka och folk vill verkligen ut på sjön, säger Thomas Gunnarsson.

Mer läsning

Annons