Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ont om små lägenheter

/
  • I det här huskvarteret på Köpmangatan ska lediga kontorslokaler förvandlas till en handfull små lägenheter. Det blir nya kök och badrum – och ett attraktivt läge.

Faxeholmen vänder på kontoriseringen och gör bostäder av kontor istället.

Annons

I juni kommer Faxeholmen att ha färdigställt tre små lägenheter i attraktivt läge. Men någon bostadsbrist i Söderhamn går det inte att tala om.

Ändå kan det bli problem för hyresvärdarna att erbjuda det boende som människor vill ha – i många kommuner är det unga med små ekonomiska möjligheter som får svårt att efterfråga de bostäder som de vill ha.

Boverket har på regeringens uppdrag sammanställt Lägesrapport 2010 om ungdomars boende. Där konstateras att 147 av landets 290 kommuner har bostadsbrist för unga. Samtidigt vet man att antalet unga, födda på 1980- och 90-talet i ökande grad kommer att söka sig ut på bostadsmarknaden.

I Söderhamn ger bostadsbolaget Faxeholmen de unga gynnsamma hyresvillkor, med särskild ungdomsrabatt och kortare uppsägningstider.

Men även här finns problem att erbjuda "rätt" boende. Därför bygger bolaget om kontorslokaler på Köpmangatan till små lägenheter i centralt läge – och projekterar för fler på Kungsgatan.

Mer läsning

Annons