Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Olyckan har fallit i glömska"

/
  • Strålningsriskerna präglade jakten under några år i slutet av 1980-talet.- Det var kaotiskt, en turbulent tid. Det var kris för jägarna, säger Tord Goude, ordförande i Söderhamn-Norrala viltvårdsområde.
  • - Olyckan har fallit i glömska. Det finns unga vuxna som inte ens vet att det inträffat en kärnkraftsolycka i Tjernobyl, än mindre att den drabbade Hälsingland, säger Tord Goude.

Tjernobylolyckan är bortglömd bland kommunens jägare. Cesium och bequerel har inte diskuterats på många år.

Den okunskap och ovisshet som rådde då är inte mycket bättre nu. Däremot har lugnet lagt sig, den kaotiska och turbulenta tid som rådde är ett minne blott, berättar Tord Goude, ordförande i Söderhamn-Norrala viltvårdsområde.

Annons

Det har gått 25 år sedan den ödesdigra aprilnatten i Tjernobyl då kärnkraftverket havererade efter ett experiment. Men Tord Goude, ordförande i Söderhamn-Norrala viltvårdsområde, minns hysterin som uppstod efteråt.

Åren i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var kaotiska för jägarna i kommunen. Åtskilliga ton av kött från framför allt älg, men även från rådjur, kasserades. För att ha något att gå efter diskuterade Jägareförbundet om vilka gränsvärden som skulle vara tillåtna. 300, 700 eller 1 500 bequerel, ingen visste något.

- Vi grävde ner många djur som hade cesiumhalter som översteg de framtagna gränsvärdena, säger Tord Goude.

Enligt honom slutade många att jaga. Älgjakten präglades av larmen om riskerna med höga cesiumvärden.

- Jakten på Storjungfrun upphörde helt. Där är det fortfarande ingen organiserad jakt. Numera skickar man inte in kött för analys. Fast det borde man kanske göra.

Jägarkåren har inte förändrats mycket under de 25 år som gått och jägarna pratar inte längre om Tjernobyl, cesium och bequerel.

- Unga jägare har aldrig hört talas om något som heter bequerel. Det är inte bra, vi i Söderhamn-Norrala viltvårdsområde, som ansvarar för jakten på skärgårdsöarna, har brustit i informationen, säger Tord Goude.

Älgar har generellt låga halter cesium, värre är det för rådjuren. De äter mycket svamp som drar upp cesium ur magra marker. Rådjursjakten flyttades därför från augusti till maj. Det gjorde att strålningshalterna sjönk markant.

Det var på 1990-talet, nu jagas det på hösten igen. Och ingen vet egentligen hur hög strålningen är i rådjuren, inget kött lämnas längre in för analys.

När Tord Goude funderar över det en stund, tycker han att det är märkligt.

- Det skulle vara bra med en organiserad mätning igen. Jag saknar också forskning om hur farligt det är med hög strålning i kött. Mig veterligt finns det ingen vetenskap som visar att det är fler jägare som dör efter att ha ätit kött med höga halter cesium, säger Tord Goude.

Läs mer om 25 år efter Tjernobyl-katastrofen i tisdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons