Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljeexpert på återbesök

/

Oljeexperten Ingrid Håstad är tillbaka i Söderhamn för under två dagar bidra till det pågående saneringsarbetet.

Annons

Ingrid Håstad, expert vid Havs- och vattenmyndighetens oljejour, kopplades in redan i ett tidigt skede efter oljeutsläppet i Sandarne. Nu är hon tillbaka för att under två dagar besöka Arizona Chemical och Söderhamns kommun. Dag ett av två ägnade hon åt Arizona Chemical och området runt Långrör där utsläppet skedde.

– Vi har tittat på Långrör och bara där hittills. Vi har bedömt saneringsbehovet som finns och allt skrivs in i saneringsplanen. Vi pratar också om kontrollprogrammet som finns för skärgården.

Ingrid Håstad har själv varit med att ta fram det kontrollprogram som har teknikkonsultföretaget Swecos signatur. Programmet sjösätts för att följa upp utsläppets påverkan på miljön. Bland annat ska man ta prover på och analysera bottenfauna och sediment, samt inventera och utvärdera strandnära vegetation. Hur utsläppet påverkat miljön hittills är svårt att säga för en som bara synat Långrör.

– Där är det fortfarande viss sanering som behövs och det ingår i saneringsplanen. Vi kan se också att viss nedbrytning sker när det blir varmt.

Annons