Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljan får ligga kvar över jul

/

Det kommer inte att inledas någon sanering på drabbade landområden under julhelgen.

En exakt plan med rätt metoder ska upprättas först, för att saneringen ska bli så bra som möjligt.

- Skadan är redan skedd och det blir inte värre av att oljan ligger där den ligger, säger Lars Stål, kommunens tekniske chef.

Annons

Kommunen har under fredagen tillsammans med oljejouren vid Havs- och vattenmyndigheten diskuterat hur man ska gå tillväga när det gäller sanering av de landområden som drabbats av oljeutsläppet.

- Vi har en ganska god bild av läget och har upprättat en handlingsplan som vi arbetar efter nu, säger Lars Stål.

Just nu ligger allt fokus på att sanera den olja som ligger ute till havs och hindra att den sprids, oljan på land kommer att få ligga kvar till efter julhelgen. Anledningarna till det är flera. Oljejouren anser att det inte finns någon anledning att stressa fram en sanering, det kan göra att fel metoder används.

- Metoden är väldigt viktig. Man måste ha rätt kompetens när man sanerar för att inte förvärra skadan, säger Lars Stål.

Oljejouren säger även att skadan redan är skedd, och att det inte gör någon ytterligare skada om oljan får ligga orörd några dagar.

- Vi bedömer att det inte är så akut att vi inte kan invänta en plan. Efter helgen kommer vi att göra en rekognoseringstur med alla berörda parter där vi får bedöma varje drabbat område, dokumentera och se vilka åtgärder som är lämpliga för varje plats, säger Lars Stål.

Uppmaningen till att privatpersoner inte ska sanera själva kvarstår. Har man frågor om oljan kan man i stället vända sig till kommunen via telefonnumret 0270-766 50.

Mer läsning

Annons