Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofattbar kris väntar om hörnet

/
  • Det är inte en kul framtid som väntar, men de kommuner som agerar kommer att klara en kommande energi och miljökris bäst. Boo Östberg, (c), och Fredrik Sjöberg, (m), tror att Söderhamn har alla förutsättningar att lyckas.
  • - Fundera över och sätt ett eget klimatmål, säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister. Han anser att beroendet av olja måste minska, och att det finns relativt enkla metoder för att nå en bit.
  • Anders Persson vill se en framtid för barnen.

Bristen på olja och miljöförstöringar kommer att få enorma konsekvenser.

Nu agerar flera kommuner, Söderhamn är en av dem med tydlig vilja.

Annons

Det är en mörk bild av framtiden som målas upp under kommunens energidag på Cfl.

- Det kan bli värre än någon vågat drömma om, säger Anders Persson, Omställning Söderhamn.

Han säger också att om temperaturen ökar med i genomsnitt sex grader kommer världen som vi känner den sluta att existera.

- Till och med försiktiga världsbanken räknar nu med en ökning med fyra grader och det kommer att få stora konsekvenser.

Men han och de övriga föreläsarna är ändå hoppfulla, engagemanget och förståelsen för vad som händer gör att strategier genomförs i stället för att hamna på bokhyllorna. Och det är på det lokala planet det händer. Där är Söderhamn är ett lysande exempel.

- Ni gör allt rätt nu. Det var lite trögt i starten, men nu har kommunen kommit igång och visar vad den vill, säger Boo Östberg, (c), bygg- och miljönämndens ordförande i Knivsta.

Han och vice ordförande Fredrik Sjöberg, (m), bjöds till energidagen för att berätta vad vägvisande Knivsta gör.

- Vår kommun är ett exempel på hur fort det går att ställa om, säger Fredrik Sjöberg.

Men trots det ökande engagemanget tror han att krisen kommer innan krafttag tas.

- Det ligger i politikens natur. Alla vill ha tillväxt, säger han.

Knivstapolitikerna spår ändå en lysande framtid för Söderhamn. Stan har enligt dem jättebra förutsättningar. Flyttvågen kommer att vända om de får rätt.

- Söderhamn har skapats för den knutpunkt det är. När bilen blir för dyr och transporter kostar står ni som vinnare, säger Boo Östberg, som inte vill jämföra Söderhamn med andra kriskommuner.

Efter lunch är det Mattias Goldmanns tur från Gröna Bilister. Han berättar att bilens roll som statuspryl är på väg bort. Numera är det inga nycklar med BMW-bling som visar vem man är – mobilerna har övertagit rollen

Energidagen genomförs för att visa att möjligheter finns.

- Det är i lokalsamhället det måste hända. EU och andra länder gör inget, säger Margareta Örn-Liljedahl på energiplangruppen.

Mer läsning

Annons