Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt – snabbare kartläggning av nyanländas kompetens

/
  • Mohamed Chabchoub, chef för Arbetsförmedlingen i Söderhamn är glad över att ha få delta i det nya projektet.

Arbetsförmedlingen provar en ny metod för att hjälpa nyanlända att kartlägga och värdera sin kompetens redan på anläggningsboendet.
Söderhamn är den enda kommunen i länet där den nya metoden testas.

Annons

I juni tog Söderhamns kommun, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Region Gävleborg initiativet till ett projekt som fått namnet Snabbspåret.

Avsikten är att man genom validering och kurser i svenska snabbt ska kunna ta vara på all den kunskap som finns inom vården.

Läs också: Snabbare väg till jobb genom samarbete

Det är just Snabbspåret som gör att Söderhamn nu är ensam i länet om att få delta när Arbetsförmedlingen ska testa en ny metod för att snabbare kartlägga kompetens.

Den här gången handlar det om att ge ett digitalt stöd till nyanlända som har fått uppehållstillstånd, men som bor kvar på en anläggning i väntan på ett boende i någon kommun.

– Tanken är att utnyttja tiden bättre i väntan på en bostad. Den tidiga kartläggningen av kompetens kommer också att snabba på möjligheterna för att komma ut i arbetslivet, säger Mohamed Chabchoub, chef för Arbetsförmedlingen i Söderhamn.

Läs också: Nytt snabbspår för flyktingar ska rädda vården

Rent konkret kommer deltagarna att skriva in sina utbildningar och yrkeserfarenheter på mobilen, läsplattan eller en dator. Utifrån sitt eget cv kommer personen sedan att kunna gå vidare och göra en yrkeskartläggning med hjälp av ett antal frågor.

– Redan nu finns det några yrken att välja bland, men testet kommer också att ge ett underlag att jobba vidare med när det gäller att komplettera sin utbildning för att svara upp till de svenska kraven, säger Mohamed Chabchoub.

I Söderhamn kom Arbetsförmedlingen snabbt i gång med projektet och i dagsläget arbetar med de med 24 utlandsfödda personer.

Läs också: Nystart för efterfrågat integrationsprojekt

Själv tycker Mohamed Chabchoub att en viktig del i den nya metoden är att deltagarna till stor del äger processen själv. Det är inte en myndighetsperson som samlar in uppgifterna. De jobbar på sitt eget modersmål och dokumenterar sina styrkor och kompetenser.

– Det känns otroligt bra att vi fick delta i det här projektet. Men än är det för tidigt att säga något om hur resultatet kommer att se ut.

Projektet är ett försök och pågår i sex län: Gävleborg, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Södermanland och Östergötland.

Mer läsning

Annons