Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya planer för belysningen

/
  • Det börjar bli dags för en ny samordnad belysningsplan för Söderhamn.
  • Nya, enkla små ledljuslampor lyser upp marken och ljuset studsar uppåt och blir en trygghetsfaktor i för den som genar över Strykjärnsparken.
  • 1980-talets utomhusbelysning kan blända mer än de lyser upp sin omgivning.

Anpassad belysning på strategiska platser i hela kommunen.
Så vill stadsarkitekt Ylva Larsson ha det.

Annons

De tre små ledljuslamporna i Strykjärnsparken är ett exempel på ny belysning som ger en tryggare miljö och är anpassad till det mänskliga ögat.

Det är skillnad på lampor och lampor. Valet av belysning har betydelse och ger signaler som man kanske aldrig tänker på.

Och belysningen som var populär på 80-talet kommer att spela ut sin roll. Ett exempel är armaturerna längs gågatan. De lyser som vita klot mot himlen, men kastar väldigt lite ljus mot marken.

– Man blir bländad av dessa ljusbollar och får ett sämre mörkerseende, säger Ylva Larsson.

Nu finns det bättre armaturer som drar mindre ström och ger bättre ljus. Ett exempel är de nya led-lamporna (strömsnåla ljusdioder) som har placerats vid gångstråken genom parken.

Lamporna är låga och spolar ut sitt ljus över marken samtidigt som det studsar uppåt så pass mycket att man kan se ansikten på människor man möter.

– Det har funnits ett önskemål om att kunna korsa parken även när det är mörkt, och när vi fick "trygghetspengar" över köpte vi dessa lampor.

Och nu när en ny generation av olika utomhusbelysningar har kommit är det dags att göra en samordnad belysningsplan för Söderhamns kommun. Det finns även krav på kommunen att förbättra belysningen, enligt kommunens senaste trygghetsundersökning.

De ledande politikerna i kommunstyrelsen har öppet visat sitt missnöje med besparingen som gjordes för ett par år sedan då varannan lampa monterades bort från gatubelysningen runt om i kommunen. De vill också ha en ändring.

Hur mycket pengar det kommer att kosta och hur snabbt man kan förbättra utomhusbelysningen går inte att säga förrän det finns en plan för detta arbete.

Mer läsning

Annons