Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya diskussioner om busskort

Under 2011 beslutade migrationsverket att asylsökande inte längre skulle få månadskort hos X-trafik. Men efter stora problem ändrade verket uppfattning. Nu förs återigen diskussioner om att slopa busskorten.

Annons

I december 2011 beslutade migrationsverket i Söderhamn att fortsätta förse asylsökande med 30-dagarskort hos X-trafik. Detta efter en period där månadskorten byttes ut mot tio resor i månaden. Det fungerade dåligt och orsakade mycket extra arbete, både för X-trafik och migrationsverket.

Men nu funderar verket återigen på att slopa 30-dagarskorten.

– Vi har återupptagit diskussionerna och kommer efter månadsskiftet att börja titta på våra olika alternativa, säger Lars Ulander, chef på migrationsverket i Söderhamn.

Enligt Lars Ulander måste migrationsverket göra en kartläggning av vilka negativa effekter ett slopande kan få. Till exempel kan indragna busskort bidra till att bråk och oron ökar på asylboendena.

– Vi måste väga in många parametrar. När vi väl böjar lägga pusslet kommer det inte att vara så enkelt som det först verkar, säger Lars Ulander.

Han öppnar också upp för att de besparingar som busskorten innebär kan komma att användas på annat håll, till exempel genom mer personal eller utökade öppettider.

– Men det blir inga förändringar kring busskorten före halvårsskiftet, säger Lars Ulander.

Mer läsning

Annons