Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya cykelkartor till Stenö

/

Sågverkstrampet är leden som går från Söderhamn längs Kustvägen till Stenö. Till i år har nya kartor tryckts upp så att fler kan upptäcka den sköna vägen.

Annons

Föreningen bakom den naturhistoriska cykel- och gångvägen Sågverkstrampet har till årets säsong tryckt upp 10 000 nya kartor.

De nya kartorna, som finansierats med 220 000 kronor från Leader Hälsingbygden, täcker inte bara leden utan även öarna utanför Söderhamnsfjärden och visar bland annat var det finns tillgång till wc, vatten och båtplatser. För dem som inte tar sig ut till fots eller cykel finns busshållplatserna utmärkta liksom platser som passar rullstolsburna.

Nu hoppas KULT, Sandarne kultur- och historiska förening, att fler ska upptäcka sträckan som inte bara är informativ utan även en skön naturupplevelse.

– Det är bra att få visa upp. Det är få som vet hur vackert det är härnere, säger Rolf Eriksson i föreningen KULT.

KULT har verkat för att utveckla kustremsan, som en gång var bland Sveriges intensivaste sågverksområden. 2004 började man med Sågverkstrampet som är en 13 kilometer lång led som sträcker sig från Söderhamn till Stenö. Vissa avsnitt går leden alldeles intill vattnet.

– Kommunen började prata om att göra promenaden i Stugsund. När det blir klart kan man få en fin promenad, säger Rolf Eriksson.

I väntan på att promenaden förbi Stugsund blir klar kan man i dag gå från Stugsund till Stenö. Vid flera avsnitt finns olika vägar att välja bland beroende på vad man vill se.

För den som vill cykla längre finns nu också tre ytterligare leder som utgår från Stenö, 11 till 23 kilometer långa.

Mer läsning

Annons