Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bandyhall föreslås – på annan plats

Söderhamn är ett steg närmre det omdiskuterade väderskyddet över bandyplanen på Hällåsen. Kultur- och samhällsservicenämnden föreslår nu att bygga en helt ny hall på en ny plats. Prislappen kan då landa på 57 miljoner kronor.
– Det handlar om hur man tänker om framtiden och områdets helhet, säger Stig Nordgren (V), nämndens ordförande.

Annons

I april 2015 fick kultur- och samhällsserviceförvaltningen i uppdrag av kommunfullmäktige att reda ut kostnaderna för en enklare bandyhall, ett så kallat väderskydd, över den befintliga ispisten på Hällåsen. Men sedan dess har nya omständigheter förändrat situationen. I augusti blev det klart att Söderhamn ska ha värdskapet för SM-veckan vintern 2017. Därför föreslår förvaltningen nu i stället en alternativ placering av väderskyddet och att man bygger helt nytt.

– Vi anser att det skulle gynna helheten bäst. Man kan frigöra den gamla pisten till andra vintersporter, till exempel skidstarterna, säger Lars Stål, kommunens tekniske chef.

Förvaltningen fick 100 000 kronor för att göra en projektering av bygget. Pengarna räckte endast till en kostnadskoll, men den kan ändå ge en bra fingervisning om den slutgiltiga prislappen, enligt Lars Stål. Olika hallar i landet har jämförts, och framför allt har man tittat på den i Vetlanda. För att en hall ska godkännas av bandyförbundet ska den bland annat ha tak, väggar och ventilation, något som har tagits med i beräkningen.

Att bygga ett väderskydd över den befintliga ispisten enligt det ursprungliga förslaget skulle kosta uppskattningsvis 43,7 miljoner. Att bygga ett helt nytt väderskydd, skulle enligt förslaget i stället kosta 57 miljoner kronor inklusive ispist, läktare, omklädningsrum och en ny parkering. I båda fallen skulle det handla om en saminvestering mellan Hällåsen Arena AB och Brobergs IF.

– De ekonomiska skillnaderna är inte så stora. Driftskostnaderna blir ungefär detsamma, men en ny hall har flera fördelar, bland annat så är den energieffektivare. Om man bygger den på en annan plats så behöver man inte anpassa byggtiden efter bandysäsongen. Då kan man få lite mer tid på sig och dra ner priset, säger Stig Nordgren.

Läs även: "En rejält polariserad fråga"

Stora delar av dagens bandyarena närmar sig bäst före-datum. Oavsett om man bygger en helt ny hall eller bygger ett skydd över den befintliga planen så kommer man behöva betala för nya läktare och ny ispist. Ismaskinerna kommer också att behöva bytas, likaså kompressorer. Och inget av det är inräknat i kalkylen.

Exakt var det nya väderskyddet skulle kunna ligga vill de inte uttala sig om i nuläget, men det finns flera förslag som alla ligger inom eller i närheten av det nuvarande Hällåsenområdet.

– Det handlar om hur man tänker om framtiden och områdets helhet. Ska vi låsa fast planen genom väderskyddet? Det finns en del idéer och gott om plats på Hällåsenområdet, säger Stig Nordgren.

Läs även insändaren: En ordentlig bandyhall inom nuvarande pengapåse

Nämnden rekommenderar nu en alternativ placering för nya bandyhallen och beslutet var enhälligt.

Lennart Hammarsten (C), ledamot i nämnden, var positiv.

– Jag är bandyfrälst, men samtidigt är det fel att bara kalla den bandyhall. Det finns mycket man jag göra i en sådan hall: konståkning, mässor, galor och annat. Med tanke på flera stora arrangemang bland annat SM-veckan, så är det en guldchans att profilera Söderhamn, därför var beslutet att säga ja till en bandyhall hemskt lätt, säger han.

Beslutet skickas nu vidare till kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons