Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ägare tar över Östanbo skola

/
  • Efter ett och ett halvt år är nu fastighetsaffären mellan Söderhamns kommun och Swetech AB i hamn. Företagets ägare Guoqiang Zhao tar emot nycklarna till Östanbo skola.

Försäljningen av Östanbo skola är genomförd. För 50 000 kronor tar nu Swetech AB över fastigheten.
– Vi vill skapa en bro mellan Sverige och Kina, säger vice vd Leslie Öqvist.

Annons

För några veckor sedan skrevs köpekontraktet på av Söderhamns kommun och Swetech AB. Igår skedde överlämningen av fastigheten mellan parterna.

Östanbo skola lades ner våren 2008 och kommunen har sedan september samma år letat efter en köpare. Föreningen Djurskyddet Bill och Bull hyrde den gamla lärarbostaden under ett år för sin katthemsverksamhet, men fick flytta i våras på grund av en kommande försäljning. En fastighetsförsäljning som har gått trögt, och där i stället rivning har varit ett alternativ.

– Det har varit svårt att hitta en köpare med en hållbar tanke kring vad man velat använda skolan till, säger kommunens tekniske chef Lars Stål.

Under ett och ett halvt år har diskussioner förts med köparen Swetech AB, som säger sig jobba med ren energi, hållbar utveckling och brobyggande verksamhet mellan Sverige och Kina. Swetechs moderbolag, D & H Nordic Investment AB, äger sedan förra året en hotell- och konferensanläggning i Sörmland med målsättningen att driva den klimatneutralt.

Den kinesiske ägaren, Guoqiang Zhao, var på plats för överlämningen tillsammans med vice vd Leslie Öqvist. De var båda förtegna om hur fastigheten kommer att användas framöver. Däremot påpekade företagsmännen att den skadegörelse som byggnaderna varit utsatta för den senaste tiden ska åtgärdas.

Mer läsning

Annons