Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska solen göra sitt

/
  • Erik Stake och Stefan Norman monterar solcellerna på vedboden och utedasset i Djupvik.
  • Solceller kopplas ihop inne i vedboden innan elcentralen är på plats. Panelerna ska producera ca 2000 kWh/ år, en sjättedel av årsförbrukningen.
  • Staffan Reinius och Karin Solums projekt kostar drygt 80 000 kronor. 45% av kostanden täcks av statligt stöd.

Staffan Reinius och Karin Solum sökte statligt stöd för att installera solceller redan 2011. I våras fick paret äntligen sin ansökan beviljad.

Annons

Gävleborg fick 925 625 kronor att fördela från Energimyndigheten för 2011. Intresset var stort och bidraget tog snabbt slut. För 2012 har länet tilldelats ytterligare 900 446 kronor och innan sommaren fick Staffan Reinius och Karin Solum sin ansökan beviljad.

I torsdags började monteringen av solcellerna hemma i Djupvik. I huset från 1880-talet finns flera kakelugnar och en vedspis för att hålla värmen, men också direktel.

– Vi försöker på flera sätt få ner vår elförbrukning. Vi har energiglas och har byggt en farstubro för att slippa öppna dörren rätt ut i vinterkylan. Det här projektet är en del i det arbetet, säger Karin Solum.

Solcellerna kan kopplas ihop med det befintliga elnätet så att produktion och förbrukning kan kvittas. Oförbrukad el överförs till nätet och samma elmängd brukas en kallare dag.

– Men främst är det en moralisk vinst, säger Staffan Reinius.

Mer läsning

Annons