Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu granskas kosttillskotten

/
  • Majoriteten av kosttillskott och hälsokost har felaktigt märkta förpackningar. Det har tidigare undersökningar visat.

I vår sätter kommunens livsmedelsinspektörer kosttillskotten under lupp. Arbetet ska stoppa vilseledande produkter från marknaden.

– Konsumenterna ska inte bli lurade, säger livsmedelsinspektören Lina Svärd.

Annons

Enligt Riksidrottsförbundet finns stora och allvarliga brister på kosttillskottsmarknaden och uppenbara svagheter i regleringen.

I Söderhamns kommun har livsmedelsinspektörerna inlett en offensiv mot oseriösa hälsokosttillverkare och under våren ska de rensa bland butikshyllorna.

– Fokus ligger främst på märkningen. Men om vi upptäcker ingredienser som uppenbart borde vara läkemedelsklassade kommer vi att reagera, säger Lina Svärd.

Exempelvis får förpackningarna inte ha vilseledande märkningar som lurar kunderna, till exempel om egenskaper som kosttillskottet inte har.

– Sedan måste alla ingredienserna självklart vara deklarerade.

Under 2011 genomförde Livsmedelsverket en liknande granskning. Resultatet var nedslående. Bara 2 av 43 förpackningstexter uppfyllde de granskade märkningskraven och i 30 av de 43 granskade produkterna ingick växter eller växtextrakt som kan innehålla hälsofarliga substanser.

I 28 av produkterna fanns substanser som kunde ge negativa biverkningar och åtta av de granskade produkterna skulle vid en prövning kunna klassificeras som läkemedel.

Mer läsning

Annons