Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtull utvecklar internet

/

Norrtullskolan påverkar hur framtidens användning av internet ska se ut genom att delta i ett pilotprojekt. Ett smart card i datorn ska göra elevernas surfande på internet mer säkert.

Annons

Representanter för Microsoft, IBM och Nokia-Siemens besökte Norrtullskolan under en konferens i veckan. Projektet ABC4Trust handlar om framtidens sätt att kommunicera och identifiera sig på nätet.

Stora företag är inblandade för att se när eleverna agerar försökspersoner. Pilotprojektet ska göra det möjligt att kommunicera säkert på internet. Genom att sätta in ett smart card i datorn ska det vara möjligt att välja vad man vill och inte vill avslöja om sig själv på nätet.

- Vill man chatta på en ungdomssajt kan man lämna information om att man är tonåring, men välja att inte avslöja sitt namn, säger Souheil Bcheri som driver ett av de inblandade företagen är initiativtagare till att Norrtullskolan agerar som försöksobjekt.

Inga identitetsstölder ska kunna ske och alla ska kunna skydda sin egen personliga data. Större säkerhet på internet ska skydda identiteten, möjliggöra anonymitet och värna om den personliga integriteten.

De inblandade i projektet ABC4Trust samlas för konferenser med jämna mellanrum, denna gång i Söderhamn. De tre dagarna med avslutning på fredagen har bland annat ägnats åt att följa upp vad som hänt sedan sist. Gruppen, bestående av personer från 14 olika länder, har också besökt Norrtullskolan och fått en guidad tur av elever.

Leif Svensson, projektsamordnade på Söderhamns kommun, säger att Norrtullskolan kommer omnämnas i världspressen som försöksobjekt ihop med en grekisk skola.

- Lilla Söderhamn kan påverka hur framtidens internetanvändning ska se ut, det är stort, säger han.

Mer läsning

Annons