Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niornas betyg har förbättrats – igen

/
  • Barn- och utbildningsnämndens ordförande Alexandra Gard (S) menar att det är det kommunala Kunskapslyftet som nu börjar ge resultat.

Fler niondeklassare i Söderhamn är behöriga till gymnasiet nu än tidigare, och fler elever har fått godkända betyg i alla ämnen.
Förvaltningschefen Tomas Hartikainen är glad och stolt över elevernas och personalens prestationer, men riktigt nöjd är han inte än.

Annons

Söderhamn har långt ifrån legat i topp när det handlar om betyg och antalet elever som blir behöriga till gymnasiet efter att ha avslutat grundskolan.

Nu är den trenden på väg att brytas, i fyra år på rad har betygsstatistiken förbättrats.

En första sammanställning av det här skolårets avgångsbetyg visar att fler niondeklassare är behöriga till gymnasiet och att fler elever har fått godkända betyg i alla ämnen.

– Än så länge är siffrorna preliminära, men resultatet kommer inte att bli sämre vid den slutliga sammanställningen, tvärt om, säger Tomas Hartikainen som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

I år är 85 procent av niondeklassarna godkända till gymnasiet, det är 10 procentenheter högre än 2012. Att 77 procent har gått ut med godkända betyg i alla ämnen innebär det bästa resultatet sedan 2010.

Det som är lite mindre positivt är att meritvärdet, det vill säga betygspoängen, sjunkit något sedan i fjol.

– Förra året låg vi väldigt nära rikssnittet, jämfört med det har årets nior dippat något. Men för mig personligen är det viktigare att fler går vidare till gymnasiet än att några får de högsta betygspoängen. Det har en större betydelse för både individerna och samhället, säger Tomas Hartikainen.

Tittar man på de enskilda skolorna så har Vågbroeleverna presterat bäst resultat. Men den skola som har höjt sig mest är Bergvik. Även på Norrtullskolan som har den högsta andelen nyanlända och flest elever har resultaten förbättrats.

På Stenbergaskolan i Ljusne ser det något sämre ut än förra året. Där har fyra pojkar påverkat resultatet i negativ riktning.

– Stenbergaskolans flickor har gjort det bästa resultatet i hela kommunen. Men av de elva pojkar som lämnade nian så var det fyra som inte klarade att gå ut med godkända betyg i alla ämnen. Lärarna har ändå gjort ett kanonjobb med grabbarna som såg till att de inte blev underkända i fler än ett ämne.

Tomas Hartikainen säger att än kan han inte känna sig riktigt nöjd med resultatet, det ska förbättras ytterligare. Men det eleverna och lärarna presterat hittills är han både glad och stolt över.

– Vi har gjort goda resultatförbättringar i några år nu och jag vill lyfta lärarnas idoga arbete. Ända in till målsnöret är det de som påverkar eleverna mest. Det visar också att de satsningar vi har gjort på ett bra ledarskap har varit rätt.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Alexandra Gard (S) delar Tomas Hartikainens uppfattning. Hon menar att det är det kommunala Kunskapslyftet som nu börjar ge resultat.

– Vi har gjort medvetna satsningar på skolan och har numera en tydlig struktur. Fler lärare och pedagoger har anställts och man arbetar mer kollegialt mellan skolorna i dag än tidigare. Att alla partier är överens om att skolan är viktig har betytt mycket, säger hon.

Häromdagen besökte hon själv eleverna på sommarskolan och blev glad över det hon såg.

– De var så engagerade och inspirerade.

När de är färdiga kommer årets betygsstatistik att ha förbättrats ytterligare. Efter sommarskolan kommer fler elever vara klara för gymnasiet.

Mer läsning

Annons