Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nevyn, 9 år, har haft flera problem med X-trafik: "Hur kan man slänga av en sån liten kille"

Flera incidenter på ett år. Så har det varit för Nevyn, 9 år, som åker med X-trafik till skolan. Det har hänt att bussen kört förbi honom eller inte kommit alls. Vid ett tillfälle blev han avkastad på fel hållplats. – Det känns obehagligt när han är så liten, så här ska det inte vara, säger mamma Therese Wilin.

Annons

Therese Wilin och sonen Nevyn Wilin.

Familjen Wilin flyttade till Bergvik för ett år sedan och sonen Nevyn började genast åka buss med X-trafik till skolan. Familjen bor i Vannsätter och Nevyn åker med till Bergviksskolan där han går i årskurs tre.

Läs också: Hon stoppades på bussen: Föraren hänvisade till explosionsrisk

Men vid ett flertal tillfällen har bussen inte kommit alls eller bara kört förbi – senast nu i veckan. En gång blev Nevyn avkastad i Mo. Han hade då tagit fel buss och busschauffören beordrade den då åttaåringe Nevyn att kliva av, utan att kontrollera att någon kunde möta upp pojken. Mamma Therese berättar att det var riktigt obehagligt.

– Vi var rätt nyinflyttade då och han hade varken lokalkännedom eller mobiltelelefon. Han fick hjälp av några äldre killar som googlade fram vårt nummer och kunde ringa oss, vilket var ren tur. Jag förstår inte hur man kan slänga av en sån liten kille, säger hon.

Och nu upplever Therese Wilin att det har varit för mycket strul med X-trafik på kort tid. Hon är mammaledig och kan därför skjutsa sonen till skolan om bussen kör förbi, annars hade Nevyn kommit försent eller tvingats vänta på nästa buss.

Läs också: Irriterade Gnarpsbor vill få X-trafik att lyssna: "Ni tar inte till er någon kritik"

– Jag har blivit ledsen och orolig när den kört förbi eller inte kommit. Jag vill ju komma i tid till skolan, säger Nevyn Wilin.

Therese har ringt och klagat på X-trafik flera gånger, men det har inte blivit bättre. Hon poängterar att hon är tacksam över att Söderhamns kommun ger alla skolbarn ett gratis busskort – men det innebär också att chaufförerna måste ta extra hänsyn till de yngre resenärerna.

– Det känns obehagligt när han är så liten, så här ska det inte vara. Han är kort men inte osynlig.

Läs också: Rasism, grinighet och flörtiga chaufförer – läs klagomålen som riktats mot X-trafik och bedöm själv

Rickar Sjöqvist är trafikutvecklare på X-trafik och han ser allvarligt på händelserna. Han tycker att det är viktigt att busschaufförer är extra uppmärksamma när det kommer till barn.

– Vi kör över 3000 turer i länet om dagen och det blir missöden ibland. Men det är jättetråkigt om pojken har blivit drabbad flera gånger, säger han.

X-trafik använder sig av en entrepenör som kör turerna. Om ett klagomål kommer in till kundservice skrivs en rapport vilken skickas till entrepenören i fråga. X-trafik kan kräva återkoppling om händelsen är allvarlig.

Pojken beordrades kliva av på fel busshållplats utan vuxet sällskap, hur ser du på det?

– Det är såklart inte bra, jag skulle vilja veta mer om situationen, säger Rickar Sjöqvist och fortsätter

– Jag skulle vilja att föräldern i fråga hör av sig till oss igen, så vi får en mer samlad bild av händelseförloppet och kan då reda ut vad som faktikt hänt.

Nevyn, 9år, hunden Doris och mamma Therese.

Mer läsning

Annons