Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till vindkraftspark

/
  • På Gullberg ville Nordex bygga en vindkraftspark. Men Mark- och miljööverdomstolen säger nej.

Det blir ingen vindskraftspark på Gullberg vid Bergvik.

Mark- och miljööverdomstolen anser inte att platsen är lämplig.

Annons

– Vi försöker bli en vindkraftskommun så självklart är det här ett streck i räkningen, säger Söderhamns kommuns planerings- och utvecklingschef Ingemar Olofsson.

Företaget Nordex ville bygga en vindkraftspark bestående av nio stycken kraftverk, som årligen skulle producera energi motsvarande 12 000 hushålls elförbrukning. Ärendet landade efter flera överklaganden hos högsta möjliga instans, Mark- och miljööverdomstolen, som nu har kommit med ett slutgiltigt beslut.

Överdomstolen går på länsstyrelsens ursprungliga linje och säger nej till den planerade vindkraftsparken. Domstolen pekar bland annat på att Nordex inte valt att förlägga parken på det område som är klassat som riksintresse för vindkraft och att parken skulle påverka djurlivet.

Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd i Söderhamn, tycker att domslutet är olyckligt.

– Det är ju inte det beslut som vi hade velat ha, så är det verkligen. Vindkraften är ett utmärkt sätt att få fram grön energi och att bryta beroendet av fossila bränslen och kärnkraft, säger han.

Som positivt såg han också att någonting händer med klimatfrågan i närområdet och att arbetstillfällen skapats både för anställd personal och för lokala entreprenörer.

Mer läsning

Annons