Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturbilder i sommarens utställning

/
  • Anita Östlund ställer ut sina naturbilder i sommar.
  • Fåglar, fjärilar och sländor är motiven i samlingen.
  • Det daggtäckta spindelnätet är Anitas favoritbild. Till vänster syns också flicksländan som är lika liten som en synål.
  • Förutom naturbilderna finns den permanenta utställningen om Bergviks industrihistoria kvar.
  • En annan av Anitas favoriter är bilden på två ängsblåvingar.
  • Sveriges minsta fågel, kungsfågeln, fastnade också på bild.
  • På nedervåningen finns ett kafé för de fikasugna gästerna.

Industrimuseet i Bergvik fortsätter enligt traditionen att hålla en sommarutställning. Den här gången är det fotografen Anita Östlunds naturbilder som fyller lokalen.

Annons

I den gamla byggnaden från 1874 står många föremål från världens första sulfitpappersmassafabrik. I sommar förnyas innehållet i Bergviks industrimuseum med naturbilder från Anita Östlund. Motiven är fåglar, fjärilar och sländor.

– Jag började fota fjärilar och sländor som mest för tre år sedan då jag köpte en systemkamera. Nu är det så roligt att jag vill göra det hela tiden, säger Anita Östlund.

Det är fjärde gången som industrimuseet arrangerar en sommarutställning, men första gången den består av fotografier. Det är också första gången som Anita Östlund ställer ut på museet.

På ena sidan av den uppställda väggen hänger bilder av fjärilar och sländor. De flesta av naturbilderna är tagna i Bergvik förra sommaren. Anita Östlund pekar på en slända som vilar på ett grässtrå.

– Det där är en flickslända och den är ungefär lika smal som en synål. Därför ser ögonen så stora ut på bilden, säger hon.

Favoriten är en bild på ett spindelnät täckt av dagg.

– Jag är ingen morgonmänniska, men då steg jag upp före soluppgången för att kunna ta bilden, säger Anita Östlund.

Förutom naturbilderna står den fasta utställningen i huset kvar. Den handlar om hur Bergvik fick sulfitmassafabriken år 1874 och om industriutvecklingen i nedre Ljusnan genom Bergvik & Ala AB.

Mer läsning

Annons