Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätfiskare slog till mot Söderhamnare

/

Skriv ner dina personuppgifter och skicka dem i ett mejl inom två veckor – annars stängs din e-postadress ned för alltid. Det var den uppmaning som Lennart Svedberg fick i sin mejlbox.

– Någon kunde ha tagit över min dator, säger han.

Annons

Det var i lördags kring lunchtid som Lennart Svedberg fick det mystiska e-postbrevet med texten: "Kära användare, för tillfället uppgraderar vi vår databas samt användarcenter. För att spara plats tar vi bort oanvända mejladresser. Om du inte vill bli borttagen måste du fylla i dina uppgifter och svara på detta meddelande".

Bland annat skulle personnummer och hemland samt e-postadressens användarnamn och lösenord skrivas i mejlet.

Trots att det hela såg officiellt ut anade Lennart Svedberg ugglor i mossen när han granskade avsändaradressen.

– Jew8176@hotmail.com var en himla konstig adress tyckte jag. Jag ringde och frågade i en datoraffär och de höll med mig om att jag inte skulle svara på mejlet. Om jag hade gjort det kanske någon hade tagit över min dator, säger Lennart Svedberg.

Mejlet är ett exempel på så kallat nätfiske. Det är vanligt enligt Datainspektionen, men statistik saknas för fenomenet.

– Generellt kan jag säga att svara absolut inte på den där typen av mejl som är skickade till din privata mejlbox, säger Per Lövgren, kommunikationsansvarig på Datainspektionen.

Mer läsning

Annons