Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När föräldrarna går skilda vägar

/

Massor av barn och ungdomar lever med skilda föräldrar. För vissa går föräldrarnas separation nästan smärtfritt. För andra är skilsmässan jättejobbig. Ung har pratat med tre personer som har olika erfarenheter av hur det kan vara när mamma och pappa går skilda vägar.

Annons

De är tre tjejer i Söderhamn som alla har skilda föräldrar. Vi kallar dem Maja, Elina och Annica, men de heter egentligen något annat. Deras erfarenheter av föräldrarnas skilsmässor skiljer sig åt.

Maja har levt med skilda föräldrar sedan hon var tre år. Hon säger att det funkar bra att ha föräldrar på olika håll och med nya partners. Hon har blivit van vid situationen.

– Är jag hos pappa, så har jag en mamma och pappa där, och är jag hos mamma så har jag en pappa och en mamma där, säger Maja.

Det blir allt vanligare att föräldrar skiljer sig. Ganska ofta hamnar barnen mellan två föräldrar och två olika hem. Många känner skuldkänslor för att de tillbringar mer tid med den ena föräldern än vad de gör med den andre. Så var det för Elina. Hon kände att hon inte räckte till för att ge båda föräldrarna lika mycket tid.

– Skilsmässan var en bra grej som hände, men jag hade väldigt dåligt samvete över vem jag skulle bo hos, säger Elina.

I dag är det ett mindre problem i för henne i dagsläget eftersom hon bor med sin pojkvän.

Elina menar att det var uppenbart att hennes föräldrar skulle skilja sig. De hade bråkat en del och de hade vuxit ifrån varandra. Elina förstod att de skulle kunna leva sina liv bättre på olika håll. Elinas föräldrar valde att gå skilda vägar när hon var 17 år.

– Jag tycker att det var bra att de skilde sig för de är mycket gladare nu, säger hon.

Det finns många föräldrar som sköter skilsmässan bra. Men vissa vuxna tar sig själva i första hand och inte tänker på att barnet mår dåligt av vad som händer.

Annica var i fyraårsåldern när hennes föräldrar separerade. Eftersom hon var så liten har hon inte särskilt starka minnen av skilsmässan.

– Jag kommer inte ihåg så mycket av själva skilsmässan, utan mamma och pappa har berättat för mig varför de skilde sig, säger Annica.

Även om en skilsmässa är jobbig till en början för de flesta, kan barn så småningom vänja sig vid situationen. Fören del kan det till och med vara intressant och kul att bo på två ställen.

Annica var ett barn som såg fram emot att ha två olika boenden.

– Det jag tänkte på när jag var liten var att det skulle bli kul att få flytta liksom, säger Annica.

Att skilsmässan mellan barnens föräldrar sker när barnen är mindre tycker Maja är bättre. Det är bra om barnen tidigt får vänja sig vid den nya situationen, tycker hon.

– Hade mina föräldrar skilt sig nu hade jag blivit väldigt besviken på dem, säger Maja, som var tre när hennes föräldrar skildes.

Ibland blir det problem när den ena föräldern skaffar en ny familj. Både Annica och Maja har upplevt att plast– eller halvsyskonen behandlas annorlunda.

– Min låtsassyster kan bli orättvist behandlad ibland, men jag tror att det är för att hon är lite bråkig, säger Maja.

Att vara ett skilsmässobarn är inte alltid enkelt, det kan vara väldigt jobbigt vissa gånger. I Annicas familj på hennes mammas sida behandlas vissa barn bättre än andra.

– Min mamma säger att jag betyder mer och att jag är bättre än mitt enda syskon. Det är någonting som stör mig, säger hon.

Hon menar att det är någonting som inte ska förekomma i en familj.

– Hur kan man säga så till sitt ena barn – att hon betyder mer? Det är helt fel gjort av henne, hon kan hålla det för sig själv om hon nu tycker det, säger hon.

Men trots det tycker Annica att det är bättre att föräldrarna är skilda. Ingen ska stanna kvar i ett förhållande som inte fungerar. Då är det bättre att gå skilda vägar. Föräldrarna borde veta bättre än att utsätta sina barn för en massa bråk.

– Känns det inte rätt, så skilj er! Go for it liksom, säger Annica.

Mer läsning

Annons