Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggexplosion väntar när värmen gör intåg

/

En kall och blöt vår har gett perfekta förutsättningar för myggen. När vädret blir varmare kan en explosion av antalet mygg komma att ske.

Annons

– Det är gott om mygg i år. Eftersom det har varit blött under en lång period i vår blir förutsättningarna bra för mygglarverna att kläckas, säger Emma Åhlén, myggodlare i Västerbotten.

Emma Åhléns myggodling är belägen norr om Umeå. Efter att insamlade mygglarver har kläckts säljer hon insekterna, bland annat till läkemedelsföretag. I Söderhamnsområdet har inte någon regelrätt myggexplosion ännu skett, upplever Arne Linding i Söderdala som arbetar med våtmarksrestaurering och ofta befinner sig ute i naturen.

– Det har inte börjat här i området än men om det kommer några varmare dagar, som det ser ut att göra nu, kan det bli mycket mygg, säger Arne Linding.

Han har i stället upplevt en stor mängd knott i områden kring Söderdala.

– Det var ett svart moln med knott när jag nyligen arbetade på en åker, säger Arne Linding.

För att skydda sig mot myggen rekommenderar myggodlaren Emma Åhlén att ta på sig ljusare kläder eftersom insekterna dras till mörka kläder.

– Myggen är aktivast i gryningen och på kvällen. Där det är vindstilla samlas mycket mygg och när du druckit alkohol är du extra aptitlig för dem, säger Emma Åhlén.

Arne Linding tipsar om heltäckande kläder och myggmedel i ansiktet.

– Har du en myggutrotare på gården är det hög tid att starta den, säger Arne Linding.

Mer läsning

Annons