Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet satsar på simulator

/

Till sommaren kommer Söderhamns flygmuseum kunna erbjuda sina besökare en unik upplevelse.

Då ska en flygsimulator baserad på ett riktigt Viggenplan stå klar.

– Det finns ingen annan simulator i Sverige som har så här stor skärm, säger Torbjörn Henningsson.

Annons

Du glider ner och sätter dig till rätta bakom spakarna på en AJS Viggen 37. Du startar motorerna till ett öronbedövande muller och pillar försiktigt på instrumentreglagen. Motorn reagerar och varvar utifrån dina instruktioner. Du glider ut på startbanan på F15 och lyfter mot skyn. Nedanför ser du Söderhamn breda ut sig.

Det är visionen för den flygsimulator som just nu monteras på Söderhamns flygmuseum.

– Du kan flyga över din egen kåk om du vill, du kan starta och landa på vilket fält du vill. Och du kan skjuta med kulsprutan eller med robotar. Det här kommer att vara så nära verkligheten som du kan komma, säger projektledaren och den tidigare flygteknikern Torbjörn Henningsson.

I en avdelning på flygmuseet pågår febril aktivitet. En nos från ett Viggenplan står framför den 36 kvadratmeter stora skärmen som utgör själva grunden för den flygsimulator som ska stå färdig i juni. När det hela är klart är tanken att besökarna ska erbjudas en unik flygupplevelse.

En pilot kommer innan premiären att testköra simulatorn för att se att den är så verklighetstrogen som möjligt.

– Nosdelen är komplett med alla instrument. Vi är ganska ensamma om det här, det finns ingen annan simulator i Sverige som har så stor skärm. Det blir Nordeuropas största skärm för allmänt bruk och när du sitter i kabinen omsluts du helt av bilderna från projektorerna, säger Torbjörn Henningsson.

Han och resten av teamet har arbetat med projektet sedan i höstas. Arbetet utförs i samarbete med två externa företag – ett som installerar projektorerna och ett som ansvarar för mjukvaran. I flygsimulatorn kommer besökaren också att kunna känna på hur det känns att utsättas för upp till sex G-krafter.

Kostnaden för projektet kommer att landa på runt 110 000 kronor. Museichefen Helge Ljungström hoppas att sponsorer ska kunna bidra till en viss del av kostnaden och han ser stora mervärden i den nya flygsimulatorn.

– Det här är det största som har hänt sedan vi öppnade museet. Det är en stor grej för hela Söderhamn och kommer att bli stans största turistattraktion. Utifrån alla som har mindre simulatorer kan man se att det kommer folk från hela landet, säger Helge Ljungström.

Mer läsning

Annons