Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modersmålets dag på CFL

/

En gång om året samlas alla invandrare som läser svenska på CFL för att visa upp sig och sitt hemland för varandra. Under onsdagen var det dags igen.

Annons

De håller till i ett av de större klassrummen på andra våningen. Det är varmt. Många är festklädda och det doftar från all mat som dukats upp på borden.

Muniva Ahmed och hennes väninnor Ahab Ali och Leyla Nurhar har lagat mat och bakat i två dagar.

Thailändskorna har också laddat på med thaimat, och bjuder på en något annorlunda matlagningsshow. De gör papayasallad och dansar. Samtidigt.

– I Thailand tävlar man i den konsten som kallas papayasalladsshow, säger Margit Ståhl, lärare.

Vid bordet står Turian. Hon kom tvåa i den här grenen i Thailand. Nu står hon i ett klassrum i Söderhamn och gör sin sallad tillsammans med Pairat. Och den är stark som attan.

Modersmålet då?

– Vi har 22 länder representerade här i dag, men jag vet inte riktigt hur många språk vi har här i dag, säger Margit Ståhl.

Det enda man kan veta säkert är att svenskan är det enda gemensamma språket för de 22 nationerna som finns i rummet. De flesta är nyanlända, och det är svårt att lära sig ett nytt språk som vuxen. Särskilt om man aldrig har gått i skolan och fått lära sig att skriva och läsa.

Mer läsning

Annons