Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mod att tala om intolerans

/

På onsdagen besökte Stiftelsen Expo Staffangymnasiet.
- Jag vill ge de intoleranta en ny världsbild, säger Maria-Pia Cabero, som föreläste under rubriken "Våga ifrågasätt".

Annons

Projektsamordnare och utbildare Maria-Pia Cabero informerade eleverna om vikten av att tänka kritiskt. Projektet "Alla kan göra något" drivs av LO och Expo föreläser i 30 utvalda kommuner. De valda kommunerna har intoleranta grupper och rörelser som på olika sätt finns representerade.

- Det finns många sätt att kolla hur det står till i en kommun, bland annat genom att se vart det arrangerats manifestationer och resultat i skolval, säger Maria-Pia Cabero.

Hon vill ifrågasätta intoleranta påståenden och myter, och samtidigt ge de toleranta fler argument för sin sak. Förhoppningen är att folk börjar prata om intolerans. Maria-Pia Cabero tror att det är svårt för både lärare och elever att ta upp ämnet i skolan.

Efter en föreläsning på Woxnadalens gymnasium anmälde en elev Expo till skolinspektionen med motiveringen att eleverna utsatts för politisk propaganda.

- Det händer ofta att folk reagerar, säger Maria-Pia Cabero. Nämner vi Sverigedemokraterna i en föreläsning ställer folk frågan om vilka vi är att tala om Sverigedemokraterna.

Det är mest kommunpolitiker som känner sig träffade på föreläsningar, och Maria-Pia Cabero säger att de på Expo alltid uppmanar till diskussion.

- Det är viktigt att föra en dialog, vi tycker ju ofta olika, säger hon.

Malin Forsberg, 19 år, tyckte föreläsningen var intressant.

- Det fick en verkligen att tänka, säger Malin.

Hon märker hur intoleranta människor i hennes omgivning är på sättet de pratar.

- Vissa tycker att det är fel att det är mycket invandrare och tror sig veta hur invandrarna beter sig, säger hon.

Agron Zabergja, 18 år, är från Kosovo. Han tror att föreläsningen ger elever en helt annan uppfattning om invandrare. Som påståendet att invandrare är mer våldsamma.

- Vi är muslimer, och koranen förbjuder oss att misshandla, säger han.

Däremot vet Agron av egen erfarenhet att många invandrare tar åt sig mer av kommentarer och är mer känsliga för en del som sägs.

- Är det någon som säger något om någon annans mamma så blir vi naturligtvis arga, och det märker folk.

Mer läsning

Annons