Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukande läkare fick sparken

/

En läkare som förlorat sin legitimation och som misstänks ha sexuellt förgripit sig på en patient har avslöjats i Hälsingland.

Annons

Den 66-åriga läkaren har sedan i somras arbetat inom den psykiatriska öppenvården i landstinget Gävleborg och har varit placerad i Hudiksvall och Söderhamn.

66-åringen har hyrts in av landstinget genom bemanningsföretaget Ad medicus, med säte i Uddevalla.

De ska endast ha visat upp goda referenser för läkaren. Men enligt Erna-Britt Nordström, tillförordnad enhetschef för läkarna i Hälsingland samt vårdenhetschef i Söderhamn, märkte snabbt att allt inte stod rätt till med 66-åringen.

– Han fungerade inte på mottagningen, han klarade inte av att sköta sitt jobb, säger hon.

Enligt Socialstyrelsen fråntogs läkaren sin legitimation redan 1994. Det på grund av att han var grovt oskicklig i sin yrkesutövning och visat sig uppenbart olämplig som läkare.

Han fick tillbaka den fyra år senare.

Efter att ett apotek förra året varnade för att 66-åringen skrivit ut stora mängder narkotiska läkemedel till sig själv startade Socialstyrelsen en utredning.

I den framgår det att läkaren under flera års tid systematiskt skrivit ut tusentals narkotikaklassade tabletter till själv. Enligt Socialstyrelsen har läkaren utvecklat ett missbruk som gör att han inte längre kan utöva sitt yrke tillfredsställande.

Mannen har även arbetat som läkare i Norge. Men den 3 april i år återkallade norska Helsetilsynet hans legitimation för att han även där skrivit ut narkotiska läkemedel till sig själv. Dessutom misstänks han ha förgripit sig sexuellt på en av sina patienter.

I fredags fråntog Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd läkaren rätten att skriva ut recept och beslutade även att 66-åringen skulle genomgå en treårig prövotid – då Socialstyrelsen ska följa hans behandling och yrkesutövning.

Mer läsning

Annons