Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesdag för emigranter i Skog

/
  • Daniel Carlsson och Brita Olsdotter. Britta föddes i Klubbäcken Lingbo och bosatte sig i Iowa i USA.

Klockan fyra på morgonen den 18 juli 1865 lämnade 112 män, kvinnor och barn sina hem i Skogs socken för att börja ett nytt liv i Nordamerika. Det har nu gått 150 år och för att uppmärksamma emigranterna anordnas en minnesdag i Skog, Söderhamns kommun, den 18 juli.

Annons

År 1865 flyttade 186 människor från Skog varav 112 utvandrade mitt i juli till Nordamerika. Anledningen till att de sålde sina hem och bröt upp var många, det kunde handla om laga skifte, religiösa skäl och fattigdom.

För att uppmärksamma emigranterna kommer en minnesdag att anordnas i Skog på 150-årsdagen. Det blir en utställning i Skogs sockenstuga med släkttavlor över alla de 112 personerna och man får ta del av berättelser från färden över Atlanten. Det blir också föredrag i Staffans hus.

– Det är otroliga öden som vi kommer att förmedla och lyfta fram på minnesdagen. Vi har också bjudit in några ättlingar som vi funnit, till emigranterna, säger Ingrid Belfrage, en av några eldsjälar i Skog som arrangerar minnesdagen.

Resan till det nya livet i Amerika började klockan fyra på morgonen. Färden började vid bryggan i Skog, över sjön Bergviken. I Söderhamn väntade en båt som tog dem till Stockholm. Där fortsatte resan med tåg till Göteborg. I Göteborg blev det återigen båt till Englands östkust och tåg genom England till Liverpool. Där steg de ombord på fartyget "City of Boston" som tog dem över Atlanten. Hur lång båtfärden var har inte kunnat fastställas, men resenärerna anlände Castle Garden (mottagningsstationen för invandrare) i New York den 7 augusti. Sedan fortsatte resan med tåg till Chicago och några reste vidare till Illinois, Kansas och Minnesota.

– När man går igenom dokumenten finns en känsla av att emigranterna reste för att få en möjlighet till att få ett bra liv, säger Ingrid Belfrage.

Utställningen i Sockenstugan kommer sedan finnas kvar för visning hela sommaren.

Mer läsning

Annons