Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister på turné pratade varg

/
  • Miljöminister Lena Ek (C) gör ett flertal stopp på sin turné genom Sverige. På onsdagen var hon i Söderhamn.

Vargen river upp känslor. Det vet miljöminister Lena Ek (C) som just nu är på Sverigeturné. På onsdagen stannade hon till i Söderhamn för att prata varg.

Annons

Det är inte bara miljövännerna och jägarna som grälar om vargens vara eller icke vara. Även den svenska regeringen har rykt ihop med EU-kommissionen i frågan. Sverige riskerar att dras inför rätta i EU:s domstol på grund av sin rovdjurspolitik.

– Just nu har vi en väldigt speciell situation i Sverige, vi riskerar att hamna i EU-domstolen, säger miljöminister Lena Ek (C).

Bakgrunden är att den svenska licensjakten anklagas för att strida mot EU:s miljölagstiftning för bevarande av rovdjur. Kommissionen ställer sig också frågande till vilken vetenskaplig grund som licensjakten vilar på och är tveksam till att jakten tjänar sitt syfte: Att öka acceptansen för varg.

I fler yttranden till kommissionen har regeringen förklarat sina ståndpunkter och sitt agerande, men enligt Lena Ek måste en politik för rovdjursförvaltningen komma på plats så snart som möjligt om Sverige vill undvika att dras inför rätta. Hon hoppas att de nya riktlinjerna kommer att vara färdiga under 2012.

– Under den här övergångsperioden har vi gjort två förändringar. Från 15 januari har vi utvidgat möjligheten till skyddsjakt. Enskilda djur ska kunna skjutas om de uppvisar ett riskfyllt beteende, säger Lena Ek.

Den andra förändringen handlar om var beslutet tas. Numera är det Naturvårdsverket som står för det vetenskapliga underlaget, men respektive länsstyrelse som fattar beslut om skyddsjakt.

Hon hoppas att Sverige i framtiden kan hitta ett normalläge i vargfrågan.

– Nu måste vi hitta gränsen för en livskraftig population, med alla regler på plats och samtidigt ha kvar en utvecklingsoptimism bland människor på landsbygden. Lugn och ro, och ett slags normalt läge. Det är dit vi måste nå.

Mer läsning

Annons