Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Migrationsverket har gjort fel"

/
  • ACM Real Estates juridiska ombud Lars Biertz säger att det är Migrationsverket som gjort fel och att de nu väntar på en omprövning.

Ägarna till asylboendet i Vannsätter hävdar att Migrationsverket beslut om att inte förnya avtalet är felaktigt.
– De har slarvart bort en handling. Nu väntar vi på ett omprövningsbeslut, säger företagets juridiska ombud Lars Biertz.

Annons

Som Hela Hälsingland berättat så har Migrationsverket beslutat att inte förnya avtalet med företaget ACM Real Estate som driver ett asylboende i Vannsätter där det för närvarande bor 74 personer.

Enligt handläggaren Nina Törling i Norrköping brister de i skall-kraven och boendet ska börja utrymmas den 15 september då det gamla avtalet löper ut.

Nu säger företaget att Migrationsverket fattat beslutet på felaktiga grunder.

– De säger att vi inte har lämnat in något dokument som beskriver byggnadens brandskydd och har fattat ett negativt beslut på grund av detta. Men det stämmer inte. Vi skickade in det i tid, säger Lars Biertz.

Han menar att det har brustit i diarieföringen och att de nu har fått ett löfte om ett omprövningsbeslut.

– Det här har självklart ställt till det för oss och skapat stor oro i asylboendet. De som bor där trivs väldigt bra och vill inte flytta, säger Lars Biertz.

ACM Real Estate har också fått ett löfte om att det gamla avtalet ska förlängas till den 15 december vilket innebär att avvecklingen inte kommer att ske lika snabbt om det ändå skulle bli ett negativt besked.

– Nu tror vi inte det, men i så fall får vi teckna ett förlängningsavtal med Migrationsverket fram tills nästa upphandling, säger Lars Biertz.

Även företagets advokat Jesper Arvenberg säger att han är oförstående till beslutet.

– ACM har skickat in de kompletterade handlingarna i tid och det har skett via e-post vilket kommer att visa att bolaget har fullgjort sin komplettering, skriver han till redaktionen.

Han säger också de kommer att vidta rättsliga åtgärder om inte Migrationsverket omedelbart rättar till sitt beslut.

Tidningen har sökt handläggaren Nina Törling vid ett flertal tillfällen utan att komma i kontakt med henne. Men i ett mejl till Jesper Arvenberg som Hela Hälsingland får ta del av, och som är daterat den 27 augusti, säger hon:

"Som ni säkert hört tidigare från oss på Migrationsverket kommer en ny bedömning att ske gällande ert brandskydd. Detta då med all dokumentation ni sänt in. Av någon anledning hade den inte nått vår gemensamma låda som ni skickade till. Är det så att det visar sig att ni blir godkända i brand kommer ni att få ett avtal i upphandling 7. Ber er därför ha tålamod och invänta vårt svar från våra brandkonsulter."

– Vi är helt övertygade om att vi har rätt i det här fallet, säger Jesper Arvenberg.

Läs också:

Ny upphandling ger hopp för ratade asylboenden: "Vi vill inte rycka upp människor"

Mer läsning

Annons