Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer miljögifter än väntat vid Ljusne kätting

/
  • Arbetsledaren P-O Norman arbetar i en lokal som ska renoveras och senare fungera som ateljéer.
  • Gamla kättingen ligger i anslutning till Ljusnan.
  • I en del av området har höga halter av zink och nickel påträffats i blästersanden.

Söderhamns kommun påbörjade i maj sanering vid gamla Ljusne Kätting. Under arbetet som pågår just nu konstaterar Kjell Lind, utechef, att mer jordmassor har skickats till deponi än vad han räknat med på förhand.

Annons

De gamla industrilokalerna vid nära kraftstationen vid Ljusnans utlopp används i dag bland annat till konstnärlig verksamhet. Kommunen har lagt ur arbetet på entreprenad och arbetet ska vara klart i september. Under arbetets gång jord- och stenmassor grävts upp och analyserats för att sedan skickas till deponeringsstationer och avfallsanläggningar för sanering. Kommunens utechef Kjell Lind konstaterar nu när arbetet påbörjats att mer jord- och stenmassor än vad han uppskattat på förhand har skickats till sanering.

– Än så länge håller vi vår budget för saneringen men om vi fortsätter att hitta mer jordmassor än vad vi räknat med kan det bli tal om en överskridning av budgeten.

Det är företaget Svevia som sköter entreprenadarbetet åt kommunen. Arbetsledaren P-O Norman räknar med att bli färdiga i september som planerat.

– Än så länge håller vi den tidsplanen, säger P-O Norman.

Totalt är det en area på 3 700 kvadratmeter där det pågår arbete. I en del av området har höga halter av zink och nickel påträffats i blästersanden medan på andra ställen har bland annat arsenik och tjärämnen hittats. I samband med saneringen pågår standardhöjning av lokalerna invändigt. Vatten och avlopp installeras och väggarna ska målas om. Totalt har en summa på 4,6 miljoner kronor avsatts för sanering och standardhöjningen.

– Det finns mycket möjligheter med dessa lokaler och jag hoppas att många ska kunna utnyttja lokalerna i framtiden, säger Kjell Lind.

Mer läsning

Annons